Izpostavljamo

Šentvid pri Stični obeležil visok jubilej šolstva v kraju

Ivančna Gorica, 21.10.2016


V petek, 21. oktobra je na Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični potekala osrednja svečanost, s katero je šola počastila visok jubilej, ki ga praznuje v letošnjem letu: 232 let šolstva v kraju in 50 let sedanje šolske stavbe. Na prireditvi je bila predstavljena obsežna zgodovina kraja in šolstva v Šentvidu, ob tej priložnosti pa je izšel tudi jubilejni zbornik z naslovom »Šola, blagor za mladež in narod«.
»Šola ima besedo! Osnovna šola Ferda Vesela praznuje in z njo praznujemo vsi, ki smo s šentviško šolo tako ali drugače povezani. Praznuje 232 generacij, ki so obiskovale našo šolo«, je z zbranimi besedami prisotne v športni dvorani nagovoril ravnatelj šole Janez Peterlin ter v nadaljevanju dejal, da je šentviška šola tesno povezana s krajem, s celotnim šolskim okolišem, s krajevnim društvenim življenjem in tudi z Občino Ivančna Gorica. »Vse od daljnega leta 1784 pa do danes so njeni pedagogi in učenci skrbeli za pestro in raznoliko dogajanje v kraju. Zasluge za to imajo tudi ravnatelji, starši, krajani in vsi drugi kakor koli povezani s šolo. Šola je središče kraja, kraju daje življenje, utrip in prihodnost, zato je prav, da se tega dobro in ves čas zavedamo, da šolo podpiramo ter jo spodbujamo v njeni ustvarjalnosti in inovativnosti. V današnjem svetu je izobrazba ena izmed najbolj cenjenih vrednot – sodobni otroci se tega večinoma ne zavedajo, dokler ne odrastejo in ne prevzamejo svojega deleža odgovornosti v družbi in osebnih življenjih«.

Raziskovanja zgodovine šolstva in kraja so se lotili že v šolskem letu 2013/2014

»V pripravah na današnje praznovanje so sodelovale štiri generacije učencev, na temo obletnice so bile organizirane številne aktivnosti, ki smo jih vtkali v učni proces in jih zapisali v letne delovne načrte. Pri tem so učencem velikodušno in z veseljem pomagali starši, stari starši, drugi sorodniki in krajani. Učenci so opravljali intervjuje, izdelovali izdelke, spoznavali Šentvid in njegovo okolico. Ob povezovanju in druženju so se porajale številne nove ideje. Med njimi je bila tudi ideja gospoda župana, da likovno oblikujemo podporno steno pod šolskim igriščem. Ta je padla na plodna tla in nastali so izjemni mozaiki, ki bodo trajno zaznamovali ustvarjalce in podobo Šentvida«, je še dodal Peterlin.

Tudi Občina Ivančna Gorica se zaveda pomembnosti kvalitetnega izobraževanja, saj ves čas skrbi za dograjevanje in posodabljanje šol, kar je bistveni pogoj za uspešno delo strokovnih delavcev in učencev. Po besedah župana Dušana Strnada sta jubileja, ki jih praznuje Šentvid v letu 2016 pomembna mejnika, na katere so krajani kot šolski delavci lahko upravičeno ponosni. »Šentviška šola je danes v prvi vrsti hram učenosti za nadobudno mladino iz šolskega okoliša, ki pokriva dokaj veliko območje, kar štirih krajevnih skupnosti. Že ob njeni izgradnji pa je veljalo, da bo nova šola tudi prostor najrazličnejših dejavnosti, ki bodo omogočale nadaljnji razvoj krajevnega dogajanja. Vesel sem, da se tako šola kot kraj vsako leto znova izkažeta za imenitne gostitelje in da pevci na vsakoletnem Taboru slovenskih pevskih zborov v domovino in svet ponesejo zelo lepe vtise iz občine Ivančna Gorica« je povedal župan. Prav Občina Ivančna Gorica in Osnovna šola Ferda Vesela Šentvid pri Stični sta v jubilejnem letu uspešno uresničili tudi izgradnjo nove prometne ureditve v okolici šole, v sklopu nje pa je nastal tudi umetniški projekt s katerim so učenci, učitelji in številni krajani na podporni steni, ki je bila zgrajena ob novi prometni ureditvi, izdelali 33 umetniških mozaikov. Prav galerija mozaikov z naslovom »Življenje našega drevesa«, po navedbah župana Strnada, predstavlja trajen spomin na praznovanje jubilejnega leta.

Svečanosti se je udeležil tudi direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo dr. Vinko Logaj. Slednji je med drugimi poudaril tudi tisto, kar je poleg znanja za področje vzgoje in izobraževanja za vsakega posameznega učenca v šoli ključnega pomena. To je razvijanje čuta za estetiko in umetnost, domišljijo, lastno zdravje, šport, duhovno občutljivost ter izražanje čustev do okolja in sočloveka. To so veščine in lastnosti, ki poleg znanja zaznamujejo posameznika skozi celotno življenje. V tem je tudi eden od velikih pomenov odpiranja šol v kraju in dobrega ter korektnega sodelovanja šole s krajem ter kraja in predstavnikov lokalnih oblasti s šolo. Kot je povedal dr. Logaj je prav šola v Šentvidu pri Stični dober primer, ki poleg osnovne vloge učenja in poučevanja učencev omogoča tudi izvajanje drugih aktivnosti v kraju.

Na prireditvi z naslovom »Šola ima besedo« so učenci skupaj s pedagoškimi delavci šole z besedo, pesmijo in plesom predstavili dolgo in bogato zgodovino šolstva v kraju. Straši, krajani in številni gostje, med njimi tudi dolgoletni ravnatelj Jernej Lampret in gostje iz partnerske šole iz Hirschaida na Bavarskem so prisluhnili šolskemu otroškemu in mladinskemu pevskemu zboru, pod vodstvom Simone Zvonar, premierno je zapel tudi učiteljski pevski zbor, posamezna zgodovinska obdobja so predstavljale tudi točke v različnih jezikih. Na prisrčen način so se skozi celotno prireditev s šolo pogovarjali učenci in šolski delavci. Šola pa jim je odgovarjala z glasom in s fotografijami, ki so občinstvo popeljale skozi njeno zgodovino. V programu so pod vodstvom Jerneja Kralja nastopili tudi združeni šentviški zbori: moški in ženski pevski zbor Vidovo, mešani pevski zbor Sončni žarek Društva upokojencev Šentvid pri Stični in Vokalna skupina Šentviški slavčki. Zadonela je tista najbolj šentviška »Pa se sliš« in himna Tabora slovenskih pevskih zborov »Slovenska dežela«. Šolski kuhar pa je šoli za praznik spekel čisto pravo torto.
Po slovesnosti so si obiskovalci v prostorih šole lahko ogledali razstavo zbranega arhivskega in fotografskega gradiva.

Obsežna šolska kronika pravi…

»Ljudska šola je bila v Šentvidu pri Stični ustanovljena že leta 1784. Od takrat dalje je zabeleženo organizirano šolstvo v kraju oziroma širši šentviški okolici. Šola je bila skozi različna obdobja vedno tudi odraz trenutnega časa in različnih državnih sistemov. Načrti za novo sodobno šolsko stavbo so se uresničili leta 1966. V njeni 50-letni zgodovini velja izpostaviti še izgradnjo telovadnice leta 1994 in celovito prenovo in dozidavo leta 2007, po kateri je na šoli dokončno stekel enoizmenski pouk«.

Šola nosi ime po slovenskem slikarju Ferdu Veselu (1861 - 1946), ki je živel na bližnjem gradiču Grumlof. Danes šola predstavlja pomembno središče družabnega in kulturnega dogajanja v kraju, vsako leto pa sprejme tudi več tisoč pevcev na Taboru slovenskih pevskih zborov. Pouk na matični šoli in podružnični šoli v Temenici in Centru za zdravljenje bolezni otrok v Šentvidu pri Stični obiskuje danes približno 400 učencev.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki