Izpostavljamo

Okrogli jubilej Lovske družine Suha krajina

Ivančna Gorica, 16.06.2016


V soboto 11. junija je praznovala okroglih 70 let delovanja Lovska družina Suha krajina. Slovesnost je potekala pri lovski koči na Ratenci pri Ambrusu, kjer ima Lovska družina Suha krajina svoj sedež.
»Pozdravljeni vi lovci vsi« se je glasila uvodna pesem, s katero se začela slovesnost v sicer deževnem popoldnevu. Starešina LD Suha krajina Robert Bradač je v svojem nagovoru orisal nastanek lovske družine pred 70. leti ter poudaril pomen obstoja lovskih družin na Slovenskem, kako so lovci povezani z naravo in kakšno je lovsko sobivanje s prostoživečimi živalmi v njej. Skrb za čisto naravo, za urejene gozdne stezice, za ohranjanje vodnih virov, pa tudi za ohranjanje lovske kulture, je lovčevo prvenstveno poslanstvo. Lovstvo namreč že dolgo ni več samo ubijanje živali temveč predvsem skrb za ohranjanje pravilnega ravnovesja v naravi. Lovci LD Suha krajina v lovišču opravijo približno 1600 ur prostovoljnega dela na leto.
Lovska družina Suha krajina upravlja 5645 ha površine, od tega je 5474 ha lovne površine, ki se razprostira na območju Ambrusa, Zagradca ter Korinja. Trenutno je v lovski družini 64 članov, od tega en pripravnik. Osemnajst članov ima opravljen tečaj za preglednika divjačine, za red v lovišču skrbi pet lovskih čuvajev, v svojih vrstah pa imajo tudi lovskega mojstra.
Domače lovce in goste je nagovoril tudi podpredsednik Zveze lovskih družin Ljubljana, Miran Zupančič, ki je predstavil predvsem pomen delovanje lovskih družin in sodelovanje z različnimi institucijami. Domači lovski družini je ob tej priložnosti izročil spominsko plaketo.
V imenu župana občine Ivančna Gorica Dušana Strnada, ki je bil ta dan zadržan je zbrane pozdravil in nagovoril občinski svetnik in predsednik Odbora za turizem, gospodarstvo in gospodarske javne službe, Alojz Šinkovec. Poudaril je predvsem kako je pomembno sodelovanje med domačini oz. lokalno skupnostjo in lovci. Lovci imajo zlasti pomembno vlogo pri naši skupni skrbi za čisto okolje in pravilno ravnovesje v naravi. Prav Suha krajina je svojevrsten naravni biser kateremu je potrebno posvetiti veliko pozornosti in pri tem je delovanje LD suha krajine označil kot zelo pohvalno. Ob tej priložnosti je lovski družini predal posebno županovo priznanje v obliki spominskega kovanca Prijetno domače, ki ga župan podeljuje ob jubilejih in posebnih dosežkih posameznikom in organizacijam, ki pripomorejo k prepoznavnosti in razvoju občine Ivančna Gorica.
Ob jubileju so se suhokranjski lovci spomnili tudi vseh posameznikov in institucij s katerimi uspešno sodelujejo, starešina pa je članom LD Suha krajina podelil tudi plakete ter značke Lovske zveze Slovenije. Zlati znak za zasluge je prejel za 60-letno delovanje v lovski družini g. Ignac Orel.
Praznovanje na Ratenci so popestrili člani Moškega pevskega zbora Zagradec in Tamburaška skupina Zagradec, na divjačinski golaž in druženje pa je vse navzoče povabila Britofška Tona iz Kulturnega društva Ambrus.
Lovska družina Suha krajina je ob jubileju izdala tudi obširen zbornik, v prostorih doma na Ratenci pa je bila na ogled postavljena razstava lovskih trofej iz lovišč Lovske družine Suha krajina.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki