Izpostavljamo

Lovska družina Šentvid praznuje 70 let

Ivančna Gorica, 07.06.2016


Pri lovskem domu v Šentpavlu je v soboto, 4. junija, potekala slovesnost ob 70-letnici Lovske družine Šentvid pri Stični. Ob jubileju je župan Dušan Strnad članom podelil priznanje v obliki spominskega kovanca Prijetno domače. Spominski kovanec podeljuje župan tistim posameznikom in organizacijam, ki imajo izjemne zasluge pri razvoju in prepoznavnosti občine Ivančna Gorica.
Praznovanje se je začelo z Lovsko koračnico v izvedbi Zasavskih rogistov. O zgodovini in spominih, pa tudi o načrtih in željah je spregovoril starešina Lovske družine Šentvid, Dušan Puš. Kot je dejal Lovska družina Šentvid gospodari z 4220 ha lovne površine, ima 33 članov in spada med srednjegorska lovišča. Glavna in najštevilčnejša divjad je srnjad, ostala divjad je le prehodne narave. Lovska družina meji na pet sosednjih družin in sicer LD Velika Loka, LD Veliki Gaber, LD Krka, LD Ivančna Gorica in LD Šmartno pri Litiji. Prav s slednjo so tudi pobrateni. Lovsko strelstvo je ena izmed močneje zastopanih panog v njihovi lovski družini. Zadnjih 10 let so člani redni zmagovalci izbirnih tekem na nivoju zveze lovskih družin, tako v ekipni kot posamezni konkurenci. Pohvalijo se lahko tudi s članom, ki že vrsto let zastopa slovenske barve na evropskem strelskem prvenstvu. Tudi v bodoče ostaja največja naloga šentviških lovcev skrb za divjad in okolje v katerem le-ta živi. »Vsa dela bomo izvajali brezplačno saj je največja nagrada, ki si jo lovec želi, krepka, vitalna in številčna divjad. Lahko smo ponosni na prehojeno pot, kakor smo ponosni, da smo krajani Šentvida in okoliški vasi, hkrati pa občani občine Ivančna Gorica«, je ponosno svoj nagovor zaključil starešina Puš.

Zbrane je nagovoril tudi župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. »Obeležitev 70. obletnice lovske družine naj bo priložnost za obujanje spominov in ponosen pogled na prehojeno pot. Lahko rečem, da nas druži kar precej stvari, glavna pa je vsekakor skrb do čistega okolja v katerem živimo in ljubezen do živali. Akcija ozaveščanja, ki smo jo ravno v letošnjem letu začeli pod sloganom »Za nami je čisto« je samo ena izmed aktivnosti s katerimi želimo preprečiti neodgovorno ravnanje posameznikov, ki jim ni mar za zdravo okolje. Tudi pri tem nam lovci lahko pomagate in prispevate pomemben delež. Imamo pa tudi idealne pogoje za razvoj turizma v naši občini. Ravno dobra organiziranost in številčnost lovstva v naših krajih je po mojem lepa priložnost, za razvoj t.i. lovskega turizma. Ne smemo pa pozabiti tudi na naše naslednje rodove. Tudi tukaj lahko v sodelovanju s šolami in vrtci realiziramo kakšen skupen projekt.« Čestitkam so se pridružili tudi člani sosednjih lovskih družin in podpredsednik Lovske zveze Slovenije Ivan Malešič.
Ob jubileju so članom podelili plakete, značke ter priznanja Lovske zveze Slovenije, Kinološke zveze Slovenije in Lovske družine Šentvid pri Stični.
Ob tej priložnosti je Častni član LD Šentvid postal gospod Janko Benac. Iz obrazložite je razvidno, da je gospod Benac član LD Šentvid že dobrih 60 let. Zanj je značilna zlasti predanost in vztrajnost lovstvu, o čemer priča tudi dejstvo, da se še danes pri 86. letih redno udeležuje skupnih lovov in redno zahaja v njemu tako priljubljeno kočo na Bojanskem.
Poleg Zasavskih rogistov so v kulturnem delu programa nastopile še članice Ženskega pevskega zbora Vidovo ter harmonikaša Sandi Podlesnik in Matic Hribar.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki