V Šentvidu folkloristi iz Bosne, Poljske in Romunije

Ivančna Gorica, 04.05.2016


Dom kulture v Šentvidu pri Stični je minulo soboto, 30. aprila 2016, zopet zaživel v barvah bogate kulturne dediščine štirih različnih držav, v sklopu že 12. mednarodnega folklornega festivala Slofolk. Poleg domače Folklorne skupine Vidovo so se predstavile še folklorne skupine iz Bosne in Hercegovine, Poljske in Romunije.
Festival je tudi letos potekal v organizaciji treh slovenskih folklornih skupin – FD Kres Novo mesto, FS KUD Oton Župančič iz Artič in naše Folklorne skupine Vidovo. Vsaka izmed skupin organizatoric je v času festivala pripravila celovečerni koncert v domačem kraju. Na sobotni prireditvi v Šentvidu pri Stični se je vsaka tuja skupina predstavila z dvema odrskima postavitvama, nastopila pa je tudi domača folklorna skupina, ki deluje pod vodstvom Nataše Hribar. Prav vsi so se na odru izredno izkazali, za kar so jih gledalci nagradili z bučnimi aplavzi ter velikim zadovoljstvom ob koncu koncerta.
Uvodna beseda v Domu kulture v Šentvidu pri Stični je pripadla podžupanu Tomažu Smoletu, ki je v svojem nagovoru povedal, da Evropa in s tem tudi Slovenija, postaja talilni lonec različnih kultur in da je ravno kultura tista, ki nam daje skupno identiteto. »Naravni zakoni so takšni, da pot po kateri si prišel določa tudi smer po kateri boš šel naprej. Na tem mestu se iskreno zahvaljujem vsem, ki ste pripomogli k temu današnjemu dogodku«, je še povedal podžupan.

Kot prva se je na odru predstavila Folklorna skupina Romanati iz romunske Caracale, ki je lani decembra praznovala svojo 60-letnico delovanja. Njihov bogat repertoar vsebuje preko sto tradicionalnih plesov in pesmi. Najbolj poznan je ples »calus«, ki je zelo tesno povezan z romunsko zgodovino. Kot drugi so se na odru šentviškega kulturnega doma predstavili člani Kulturno umetniškega društva Igman Hadžići iz Sarajeva, ki je dandanes prepoznavno kot pomemben varuh bošnjaške tradicije v Bosni in Hercegovini. Društvo je sestavljeno iz več sekcij, od najmlajših pa do veteranov. Kot zanimivost gre izpostaviti, da je njihovo društvo sodelovalo tudi na otvoritvi XIV. Zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984. Sledil je nastop plesne in pevske skupine Silesianie iz poljskih Katowic, ki je bilo ustanovljeno na tamkajšnji Ekonomski fakulteti leta 1977. Svoje plesno in pevsko znanje so predstavili že na različnih koncih sveta. Najbolj so ponosni na nastop v Vatikanu, ki so ga posvetili svetemu očetu Janezu Pavlu II., na nastop v Južni Koreji na svetovnem prvenstvu v nogometu in na nastop na Kitajskem, ko so se predstavili na World Expo v Šanghaju.

Bosanski folkloristi tudi v Višnji Gori

V soboto se je plesalo tudi na Mestnem trgu v Višnji Gori, kjer je tamkajšnje Turistično društvo Višnja Gora opoldan gostilo nastop Folklorne skupine Igman iz Hadžićev. Več kot trideset plesalcev, ene izmed najboljših bosanskih folklornih skupin, je v svojih narodnih nošah predstavilo bosanske ljudske plese.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki