Izpostavljamo

Najboljši pražen krompir naredijo Ivanjščice

Ivančna Gorica, 21.09.2015


Društvo podeželskih žena Ivanjščice je v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica je minulo soboto na tržnici v Ivančni Gorici priredilo že 3. PRAZNIK KROMPIRJA. Obiskovalci so bili priča tekmovanju v pripravi praženega krompirja, ocenjevanju domačih marmelad in prvič letos še ocenjevanju doma pripravljene vložene zelenjave.
Skozi vse sobotno dopoldne je bilo dogajanje na tržnici povezano s kulinariko. Naši gostinci in društva so se pomerili v pripravi praženega krompirja, ki so ga številni obiskovalci ocenjevali z degustacijo in delitvijo točk. Pražen krompir je ocenjevala tudi strokovna komisija v sestavi priznane prehranske strokovnjakinje gospe Marije Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh., gospe Barbare Lapuh, univ. dipl. inž. kmet. iz Kmetijsko svetovalne službe pri Kmetijski zadrugi Ljubljana ter ljubiteljski kuhar in poznavalec praženega krompirja, gospod Ivan Merljak. Naziv najboljšega ivanškega tenstanega krompirja je po mnenju komisije pripadel Društvu podeželskih žena Ivanjščice, drugo mesto je zasedel Izletniški turizem Okorn, tretje pa Turistično društvo Krka. Tekmovanja so se udeležile še ekipe iz Društva prijateljev konj Višnja Gora, Turistična kmetija Obolno, Postavljavci »Trio adijo« in Gasilsko društvo Kriška vas, ki je prejelo priznanje naj tenstan krompir po izboru občinstva.
Sočasno je potekalo tudi ocenjevanje marmelad mešanih okusov. Komisija je pri ocenjevanju upoštevala barvo, vonj, okus in konsistenco. Na podlagi vsega omenjenega so bile tri marmelade ocenjene z bronastim priznanjem, štiri marmelade s srebrnim in kar šest z zlatim priznanjem. Bronasto priznanje so prejele Marta Okorn (jagodna), Anica Berčon (slivova) in Joži Svetin (breskova). Srebrno priznanje so prejele Marta Okorn (mešana), Joži Svetin (jagodna in marelična) in Marija Erjavec (slivova). Zlato priznanje pa so prejele Marta Glavič (breskova), Joži Svetin (slivova), Marta Okorn (mešana) in Marija Erjavec, ki je prejela kar tri zlata priznanja z okusi breskove, marelične in malinove marmelade.
Prvič je potekalo tudi ocenjevanje doma pripravljene vložene zelenjave, kot so kisle kumarice, rumena paprika in sladki ajvar. Srebrno priznanje za rumeno papriko in vložene kumarice je prejela Marta Okorn, med tem ko je tri zlata priznanja za rumeno papriko, vložene kumarice in sladki ajvar prejel Damjana Ostanek Heric.

Priznanja so podeljevali župan Dušan Strnad, predsednik Kmetijsko – gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in prehranska strokovnjakinja Marija Merljak.
Obiskovalci so si poleg bogate ponudbe na tržnici ogledali tudi razstavo krompirjevih jedi in razstavo marmelad, v kulturnem domu. Ob tej priložnosti je Krajevna organizacija Rdečega križa Ivančna Gorica za občane brezplačno opravljala merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Manjkale niso niti družabne igre povezane s krompirjem. Sobotno dopoldne so popestrili še pevci in godci ljudskih pesmi Studenček, Plesna šola Guapa in harmonikaši.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki