Izpostavljamo

Zastava Občine Ivančna Gorica na 6180 m

Ivančna Gorica, 17.08.2015


V torek 4. avgusta 2015 je Višnjanu Silvu Vrhovcu (Gorniški klub Limberk), skupaj z Markom Pratnikarjem (Planinsko društvo Mežica) in Abdushijem Abdurahimom (PD Sharri Prizren) uspelo osvojiti enega najvišjih vrhov gorovja Pamir v Kirgiziji, Pik Razdelnaya 6180m.
Na odpravo in vzpon so se pripravljali že doma z več enodnevnimi turami v domačih gorah in z dvodnevno turo na štiritisočak v Italiji. Vedeli so, da se na samem vzponu lahko srečajo s težavami pogojenimi z višino. Načrte na najvišji vrh Kirgizije Pik Lenin 7132 m (kamor se je odpravila sedemčlanska odprava) so prekrižali predvsem slabi pogoji (dež, veter, sneg, megla). Največ težav jim je povzročal močan veter. Še predno so začeli pot ob vznožju gorovja, so ugotovili, da se je izgubil del prtljage oziroma opreme za vzpon: višinska hrana, višinski čevlji in rokavice. V baznem taboru so začeli z aklimatizacijo na višino in vzpon. Na višini 4408m je član odprave Marko Leban (Cerkno) dobil višinsko bolezen in se je moral zato vrniti v dolino. Preostali so pot nadaljevali. V nadaljevanju vzpona jim je zagodlo tudi vreme, tako da so vrh videli le za kratek čas. Tretjega avgusta so nadaljevali pot iz 5200 m višine proti vrhu. Silvu Vrhovcu je na 5900 m v nogi počila mišica. Kljub bolečini, je pot nadaljeval do vrha Pik Razdelnaya in ga osvojil, skupaj še z dvema članoma odprave. Na vrhu je, poleg slovenske zastave, ponosno izobesil tudi zastavo občine Ivančna Gorica.
Ob spustu iz vrha Pik Razdelnaya v bazo so na višini 5200 m srečevali tudi druge naveze in si v pogovoru izmenjali svoje izkušnje. Ko so se iz višine 4400 m spustili v bazni kamp na 3600 m, so po radio postajah izvedeli, da se je ena naveza ponesrečila. Ob padcu se je eden planinec smrtno ponesrečil, dva sta utrpela hujše poškodbe, eden pa dobil samo zunanje praske. Po tem dogodku so se odločili, da bodo končali bivanje v gorah in se vrnili do mesta Osh, v hotel, kjer so bili nastanjeni. Tam jih je ponovno dohitela slaba novica planinca iz Irana, ki se zaradi goste megle ni mogel pravočasno vrniti in so mu zaradi tega zmrznili prsti na roki in eni nogi.

Naš občan Silvo Vrhovec je za spletno stran dejal, da je hvaležen, kjer so odpravo kljub težavam, ki so bile velike, a ne usodne, srečno končali. »Za to odpravo in vzpon sem se namreč predhodno veliko pripravljal. Hvaležen sem svoji družini, ki mi je v času priprav ves čas stala ob strani in zaupala. To mi je dalo potrebno moč. Uspelo mi je osvojiti svoj prvi šesttisočak, skupaj s še dvema članoma odprave!«

Čestitke našemu občanu in njegovi odpravi ob osvojitvi vrha Pik Razdelnaya izreka tudi župan Dušan Strnad s sodelavci.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki