Šentvid pri Stični – branik slovenske zborovske pesmi

Ivančna Gorica, 22.06.2015


Včeraj se je s koncertom združenih moških, ženskih in mešanih pevskih zborov končal tradicionalni že 46. Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Tudi letos se je praznik slovenske pesmi začel s sobotnim koncertom zamejskih zborov in slovenskih zborov iz tujine, vrhunec pa je bil skupni nastop več kot 100 zborov iz Slovenije in zamejstva, ki so nastopili pod letošnjim osrednjim geslom »Oj, lepo je res na deželi…«. Pevke in pevce je nagovorila ministrica za kulturo RS, mag. Julijana Bizjak Mlakar.
Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični je najbolj množično zborovsko srečanje v Sloveniji in brez dvoma edinstvena prireditev v občini Ivančna Gorica. Predsednik tabora Jernej Lampret je pevcem izrekel zahvalo, da vztrajajo v zborovskih vrstah in negujejo slovensko pesem, kljub spremembam, ki jih doživljata kultura in današnja družba. »Ne bodimo skromni, šentviški tabor je največji praznik slovenskih pevskih zborov, kjer ste pevci soorganizatorji z v naprej pripravljenim programom, vašim znanjem in usmerjenostjo, da ta pesem tukaj, ostane tudi kot branik našega zborovstva«, je dejal Lampret. Ob tej priložnosti je podelil jubilejne plakete zborom jubilantom. Za 45. udeležbo na taboru Rudarskemu pevskemu zboru Loški glas, Zagorje, za 40. udeležbo pa so jubilejno plaketo prejeli MPZ Ljubljanski potniški promet, MPZ Svoboda Hrastnik, MePZ Bazovica Rijeka in MePZ Slovenski dom Zagreb.

Osrednja letošnja govornica, ministrica za kulturo Republike Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar se je v govoru dotaknila dragocene zakladnice slovenske ljudske pesmi in pomena, ki ga je imela pesem v slovenski zgodovini, zlasti pri prebujanju domovinskih čustev in ohranjanju slovenstva. Kot je dejala ministrica, je pesem naša spremljevalka vse od otroških let dalje, je del družbenega življenja in velikokrat presega tudi ljubiteljske okvirje. »Zborovsko petje je pomembno za oblikovanje slovenske identitete in samozavest Slovencev … Morda je prav, da se danes na praznik zborovskega petja tu v Šentvidu vprašamo ali znamo ceniti svojo slovensko državo, jo znamo izboljšati tako, da bo prijazen dom prav vsakega prebivalca Slovenije. Pri vas, spoštovane pevke in pevci, narodnega ponosa ne primanjkuje in prav je tako. Naj nas pesem še naprej združuje in nas izoblikuje v samozavestne in ponosne Slovence!«, je še dejala ministrica.
»Oj, lepo je res na deželi …«
Osrednje geslo letošnjega Tabora se je skrivalo v naslovu slovenske ljudske pesmi »Oj, lepo je res na deželi …«. Programski vodja tabora Stane Peček je pripravil za ta namen venček slovenskih ljudskih pesmi, ki so ga zapeli združeni zbori skupaj z Otroškim pevskim zborom OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, venček pa je z nastopom spremljala Otroška folklorna skupina Vidovo. Združeni moški, ženski in mešani zbori so v programu zapeli pod vodstvom dirigenta Igorja Švare še devetnajst pesmi, med drugim so se poklonili tudi skladateljem Zdravku Švikaršiču, Mihaelu Rožancu, Janku Žirovniku, Ubaldu Vrabcu, Jakobu Aljažu in Davorinu Jenku, katerih obletnico rojstva se letos spominjamo.
Program koncerta je tudi letos obogatila domača Folklorna skupina Vidovo, z glasbeno spremljavo pa sta sodelovala Pihalni orkester Glasbene šole Grosuplje in Godba Cerknica. Direktni televizijski prenos na TV Sloveniji pa je iz sončnega Šentvida pri Stični in občine Ivančna Gorica ponesel glas slovenske pesmi širom po domovini.
Veličastnega koncerta na igrišču šentviške šole se je udeležil tudi župan Dušan Strnad, ki je kot župan občine gostiteljice ponosen, da se tradicija šentviškega pevskega praznika ohranja in tudi razvija. Celotna prireditev ni le vrhunski kulturni dogodek, temveč je pomembna tudi z vidika promocije kraja in občine, v njej pa se skriva še velik potencial za večjo prepoznavnost naših društvenih, turističnih in gospodarskih subjektov.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki