Izpostavljamo

Prednovoletno srečanje z gospodarstveniki

Ivančna Gorica, 23.12.2014


Minuli petek se je župan Dušan Strnad srečal z obrtniki in podjetniki, ki delujejo v občini Ivančna Gorica. Tradicionalno prednovoletno srečanje s predstavniki gospodarskega življenja v občini je bila tudi letos priložnost za izmenjavo mnenj, dosežkov in nenazadnje tudi težav s katerimi se naši podjetniki srečujejo.
Povabilu na srečanje se je letos odzvalo dosti več obrtnikov in podjetnikov kot minula leta, zlasti pa tisti, ki jih zanima delo in prihodnost občine v kateri tudi sami ustvarjajo. Uspešno sodelovanje je za obe strani izrednega pomena, saj je Občina tista, ki lahko z določenimi ukrepi zagotovi primerne pogoje za uspešno delovanje gospodarstva, po drugi strani pa so od uspešnosti gospodarstva odvisni tudi prihodki v občinskem proračunu. Za dobro medsebojno komunikacijo je župan Strnad ustanovil tudi podjetniški kolegij.
Po uvodnem pozdravu župana Strnada in predstavitvi glavnih razvojnih usmeritev občine in večjih projektov v iztekajočem se letu 2014, je podžupan Tomaž Smole zbranim predstavil še splošne podatke o gospodarskih gibanjih občine v tem letu. Naj omenimo, da se je občina v tem letu prebila med 22 najbolj razvitih občin v Sloveniji.
Podjetja v občini Ivančna Gorica so že v 2011 presegla prihodke iz 2008 in je gospodarska kriza le upočasnila silovit gospodarski razvoj , ki ga beležimo od leta 2000 naprej. Kriza je tudi zavrla rast števila podjetij vendar je trend še vedno ugoden. Stalno se tudi povečuje število oseb, ki delajo a gre to pretežno pripisati priseljevanju. Bolj merodajna je stopnja registrirane brezposelnosti, ki se spreminja podobno kot slovensko povprečje s tem da je precej nižja. Podobno je tudi s poprečno bruto plačo, ki vztrajno narašča a je trend enak slovenskemu povprečju.
Če se osredotočimo na podatke iz leta 2013 je Občina Ivančna Gorica je med petino občin z najnižjo stopnjo brezposelnosti in med petino občin z najvišjo povprečno bruto plačo. Večino prihodkov je bilo ustvarjenih v predelovalnih dejavnostih, sledita trgovina in logistika. Glede na pravno obliko pa so največ prihodka ustvarile družbe z omejeno odgovornostjo, sledijo delniške družbe (ki so tudi najbolj dobičkonosne) in samostojni podjetniki, katerih pa je največ. Med vse tri skupine so enakomerno razporejeni zaposleni, kar zagotavlja zaradi razpršenosti relativno večjo varnost. Na lestvici največjih po prihodkih ni bistvenih sprememb ( vsa večja podjetja so izboljšala poslovanje) na lestvici najbolj dobičkonosnih podjetij pa je nekaj presenečenj pri katerih gre tudi za dobičke izven rednega poslovanja. Najbolj razveseljivo pa je da so tudi obeti za vnaprej dobri. Tako gremo v novo leto z dobrimi občutki in ugodno gospodarsko klimo, je zaključil podžupan Smole.
Župan je ob koncu srečanja povabil na številne bližajoče dogodke v občini, kot so božično-novoletni koncerti, proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter že tradicionalne žive jaslice v Velikih Češnjicah. Seveda pa je bilo srečanje priložnost tudi za izrekanje voščil pred prihajajočimi prazniki.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki