Izpostavljamo

15. Festival Stična odprl svoja vrata v pisan svet dogodkov in dogodivščin

Ivančna Gorica, 26.11.2014


Minuli vikend je svoja vrata odpri Festival Stična, tokrat že 15. zapored, ki ga organizira Kulturno društvo Stična. Vrtinec glasbe, gledališča, likovne umetnosti, predvsem pa zabave, je že v prvem dejanju tritedenskega dogajanja pritegnil veliko število obiskovalcev.
Tudi tokrat so začeli rockovsko, z glasbenimi maratonom mladih neuveljavljenih skupin. V petek, 21. novembra, so tako nastopili: Črni Čaj, ICEonFIRE, Rondnoir, Sezam's, The Spankakes, The Perception in Charlie Butter Fly. Slednji so prepričali zahtevno žirijo in tako imajo za drugo leto že rezerviran oder na festivalu, prav tako pa so ocenjevalce navdušili ICEonFIRE, ki bodo nastopili na Rock Vizijah 2015. Glasbeni petkov večer v Baru Jama so zaključili lanski zmagovalci Rock maratona – Ostrokljuni.
V soboto, 22. novembra, pa je potekala uradna in slovesna otvoritev Festivala Stična, ob kateri so odprli tudi razstavo odličnih akademskih slikarjev, domačinov, očeta in sina, Franceta in Roka Slane. Razstavo si lahko ogledate v galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem. Z glasbenimi vložki so večer popestrili mladi violinisti in klarinetisti, učenci Glasbene šole Grosuplje ter nekateri člani godalnega orkestra KD Stična.

Prav godalni orkester KD Stična v celotni zasedbi je kasneje zapolnil oder dvorane stiškega kulturnega doma, njihovi navdušeni poslušalci pa preostalo dvorano. Z gosti so instrumentalisti pripravili prav posebno popotovanje po času in prostoru ter jih hkrati naučili veliko novega. Orkester pod vodstvom profesorice Polone Udovič Furlan je ob pomoči nekaterih drugih glasbenikov predstavil resne, klasične skladbe, nato so zbrane ogreli Gross Upi s svojo folk glasbo, popolno nasprotje klasični glasbi, ki jo je vajeno naše uho, pa so predstavili člani Plesne izbe Maribor. Ti so s sekcijo bobnarske skupine Takadum ter »afriškimi plesalkami« dobesedno spravili na noge občinstvo.
V nedeljo je otroke v kulturnem domu obiskal škrat Kuzma iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, ki je s prijatelji na svoj način odgovoril na mnogo zanimivih vprašanj, ki si jih zastavljamo tudi odrasli. Zvečer pa jih je Marko Mohorčič popeljal daleč stran, skozi potopisno predavanje S kolesom od Lizbone do Dakarja in predstavil njegove dogodivščine na poti.

Festival Stična se nadaljuje

Prvi vikend je torej uspešno za nami, s kopico zanimivega dogajanja, ki pa je le uvod v še bolj raznolik program. V četrtek, 27. novembra bodo šli čez lužo, po nacionalnih parkih ZDA, v potopisnem večeru z Zoranom Furmanom. V petek pa se bo legenda slovenske glasbe, Vlado Kreslin z Malimi bogovi popeljal iz Goričkega v Piran in zagotovo še kam drugam. Ne zamudite etno rock zabave ob 20.00 v kulturnem domu Stična. V soboto pa zopet na istem mestu eden najbolj odmevnih filmov letošnjega leta, Pot v raj, ki z ustvarjalci prihaja na domačo, stiško premiero, v kraj, kjer se film tudi začne. V nedeljo popoldan so zopet na vrsti otroci, ki so s starši vabljeni na otroško koncertno predstavo BibaMica na koncertu. Potem pa bosta Minea Čekeliš Gavran in Manja Mlakar na potopisnem večeru predstavila Vse obraze Irana.

Do zaključka festivala pa še mnogo drugih dogodkov, saj se tudi tretji vikend po festivalsko začne že v četrtek, s potopisnim večerom, ko jih bo Ksenja Čermel popeljala na Islandijo. V petek se bodo zopet smejali, saj 5. decembra pridejo v goste igralci Gledališča iz Batajnice iz Srbije, ki bodo uprizorili George Dandin ali Pretentani soprog. V soboto, 6. decembra, pa obeležujejo »Ta veseli dan kulture«, ki poteka v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica. Nana Milčinski bo pričarala intimni večer glasbe, poezije in humoresk v kulturnem domu Stična, s posebnim gostom Jušem Milčinskim. Za slovo od letošnjega festivala pa bodo kasneje istega večera na oder Bara Jama stopili Murat & Jose ter DJ JAMirko.

Prehitro bodo minili trije vikendi, ki nas bodo popeljali v prihajajoče praznične dni. Pridite in se zabavajte, sprostite in izobražujte z nami. Več informacij najdete tudi na www.kd-sticna.si in www.festival-sticna.si ali pa pišite na info@kd-sticna.si.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki