Izpostavljamo

Vaja »Potres 2014« preizkus usposobljenosti štaba Civilne zaščite in gasilskih enot

Ivančna Gorica, 26.11.2014


V soboto, 22. novembra, je v organizaciji Štaba Civilne zaščite Občine Ivančna Gorica, Gasilske zveze Ivančna Gorica in Občine Ivančna Gorica, potekala velika reševalna vaja poimenovana »Potres 2014«. Z vajo se je preverjala usposobljenost in pripravljenost sil zaščite, reševanja in pomoči ter organov vodenja pri sprejemanju in nudenju pomoči v naši občini.
Na vaji, v kateri je sodelovalo skupno 320 oseb, od tega 56 statistov-ponesrečencev in 40 vozil, so sodelovali člani Štaba CZ Ivančna Gorica, Gasilska zveza Ivančna Gorica, vseh 17 gasilskih društev iz občine, Jamarski klub Krka, Radio klub Ivančna Gorica, ZŠAM Ivančna Gorica, ZD Ivančna Gorica, enote nujne medicinske pomoči, kinologi in drugi prostovoljci. Namen vaje je bil preveriti usposobljenost posameznih enot s poudarkom na logistiki in komunikaciji.

Predpostavka za vajo je bil rušilni potres VII. stopnje EMS, po katerem je bilo poškodovanih večje število oseb, prišlo je do delne porušitve slabih hiš in do poškodb na trdnejših zgradbah. Najbolj prizadeto je bilo občinsko središče. Tako so organizatorji vaje pripravili kar devet različnih lokacij, na katerih so preverjali usposobljenost posameznih enot. Vaja, ki je potekala v prijetnem jesenskem vremenu, je pritegnila tudi pozornost številnih občanov.

Vaja je potekala na devetih lokacijah:

Lokacija 1 – Gasilski center Stična: Štab Civilne zaščite in Gasilske zveze Ivančna Gorica - štabno vodenje vaje, zaključek in analiza.
Lokacija 2 – Vzgojno izobraževalni center (srednja šola, osnovna šola in vrtec): delna porušitev strehe nad telovadnico srednje šole, poškodovana plinska napeljava, pogrešanih in poškodovanih je bilo več oseb. Posredujejo PGD Stična in PGD Metnaj.


Fotogalerija >>
Lokacija 3 – Bloki Ivančna Gorica: delna porušitev stopnic v bloku, ujete osebe v enem od nadstropij, pogrešanih in poškodovanih je bilo več oseb. Posredujejo PGD Ivančna Gorica in PGD Muljava
Lokacija 4 – Podjetje Livar d. d.: zaradi potresa je posledično prišlo do nesreče pri livarski peči, požar se je razširil na sosednje objekte, pogrešanih in poškodovanih je bilo več oseb. Posredujejo PGD Šentvid pri Stični, PGD Dob pri Šentvidu, PGD Radohova vas, PGD Hrastov Dol, PGD Temenica in PGD Sobrače.

 
Fotogalerija >>
Lokacija 5 – bencinski servis PETROL Ivančna Gorica; pri pretakanju goriva v rezervoar je prišlo do iztekanja nevarne snovi ter do požara na vozilu, obstajala je nevarnost širitve požara, poškodovanih je bilo več oseb. Posredujejo PGD Zagradec, PGD Krka, PGD Ambrus in PGD Korinj.


Fotogalerija >>
Lokacija 6 – stavba občine in skladišče pri železniški progi: v starejši stavbi občine je prišlo v notranjosti do porušitve dela stavbe, pogrešanih in poškodovanih je bilo več oseb, hkrati je bila poškodovana oseba med železniško progo in poslovno stavbo Žolnir ter pri skladišču lesa ujet delavec pod kupom hlodovine. Posredujejo PGD Višnja Gora, PGD Kriška vas, PGD Vrh nad Višnjo Goro.

 

Fotogalerija >>
Lokacija 7 – strelska koča Ivančna Gorica: simulacija reševanja dveh padalcev iz krošnje dreves. Posreduje Jamarski klub Krka.
Lokacija 8 – v križišču pri trgovini Agrograd v Ivančni Gorici: prometna nesreča, kjer je bilo poškodovanih in ukleščenih več oseb. Posreduje PGD Stična.
Lokacija 9 – nujna medicinska pomoč (NMP) pred Zdravstvenim domom v Ivančni Gorici. Tu je potekal zbirni center vseh poškodovanih oseb.
Skozi celotno vajo so bili na terenu prisotni ocenjevalci iz Ljubljane, Novega mesta in Postojne, ki bodo dali tudi končno oceno reševalne vaje, predvidena pa je tudi temeljita analiza vaje. Vaje se je udeležil tudi župan Dušan Strnad, ki se je ob zaključku vsem sodelujočim tudi zahvalil in izrekel zadovoljstvo, da bi, v kolikor bi resnično prišlo do tako hude naravne nesreče, naše enote posredovale hitro in strokovno.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki