Izpostavljamo

Začenja se Festival Stična 2014 (od 21.11. do 6.12)

Ivančna Gorica, 20.11.2014


V Stični se bo od 21. novembra do 6. decembra vse vrtelo okoli dobre glasbe, gledališča in likovne umetnosti, pa tudi filma in potopisov. Za vse ljubitelje kulture bodo poskrbeli v Kulturnem društvu Stična, ki letos organizira že 15. mednarodni Festival Stična! Z raznovrstnim programom vas bodo razvajali različni domači in tuji ustvarjalci, priznani, znani in tisti, ki so šele na začetku svoje poti in jih boste imeli priložnost spoznati.
Pred uradno otvoritvijo vas bodo v petek, 21. novembra ogreli mladi glasbeniki na Glasbenem maratonu, Rock vizijah in natečaju Festivala Stična v Baru Jama. Kulturno društvo Stična in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ivančna Gorica sta razpisala tekmovanje inovativnih, neuveljavljenih glasbenih skupin za nastop na Festivalu Stična 2015 ter na Festivalu Vizije – festivalu mladinskih skupin Slovenije 2015. Večer bodo zaključili zmagovalci lanskega natečaja, Ostrokljuni.

V soboto ob 18. uri vabljeni na uradno otvoritev festivala v Galerijo Muzeja krščanstva na Slovenskem. France in Rok Slana, akademska slikarja dveh generacij, oče in sin, bosta predstavila svoja izjemna likovna dela, kasneje pa boste prisluhnili še izbrani glasbi v izvedbi Godalnega orkestra KD Stična, ki ga bo dopolnil tolkalsko plesni performans Plesne izbe Maribor.

Nedeljsko dogajanje je namenjeno predvsem najmlajšim, ki so s starši ob 16. uri vabljeni na otroško predstavo Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Škrat Kuzma dobi nagrado. Drugo nedeljo sledi še otroška koncertna predstava Bibamica na koncertu.
Bi se podali s kolesom od Lizbone do Dakarja? Vas zanima utrip Irana iz prve roke? Si želite ogledati naravne lepote vulkanov in ledenikov Islandije? Več o teh zanimivih deželah izveste na treh potopisnih večerih. Prvič ''potujemo'' v četrtek, 27. novembra ob 20.00 z Markom Mohorčičem iz Lizbone do Dakarja.

Ko pa prideš ti, se nebo mi razjasni, čez gore v Ravan seže mi pogled z Goričkega v Piran … bo zapel Vlado Kreslin z Malimi bogovi v petek 28. novembra.

V soboto pa vabljeni na ogled celovečernega filma Pot v raj. Romantični film, pod katerega se podpisuje režiser Blaž Završnik, glavni vlogi pa igrata Ajda Smrekar in domačin Klemen Janežič, ki se je v igralstvo zaljubil prav na odru stiškega kulturnega doma, zdaj pa si svojo poklicno pot zelo uspešno utira na odrih ljubljanske Drame in drugih gledaliških odrih in kinodvoranah.

Zadnji festivalski petek bodo naši gostje prijatelji iz Batajnice v Srbiji. Predstavili se bodo s komedijo George Dandin ali Pretentani soprog in festivalu dodali mednarodni utrip.

Festival bo zaključen v soboto 6. decembra z dvema koncertoma. Ta veseli dan kulture bodo proslavljali z Nano Milčinski, vnukinjo Frana Milčinskega Ježka, ki vas bo s prijatelji odpeljala v svet poezije, glasbe in humoresk. Ježkove pesmi so izraziti šansoni, ljubezenske pesmi z nekoliko grenkobnim priokusom, kritični do družbe, katere posamezniki se skozi leta, desetletja in stoletja, prav malo spreminjajo. Zato je v bistvu kar srhljivo, kako aktualne ostajajo Ježkove besede. Te bo Nana uglasbljene predstavila občinstvu. Festivalsko dogajanje pa bosta zaključila Murat in Jose s hiphop koncertom v Baru Jama.

Novembrske in decembrske večere si polepšajte v njihovi družbi in družbi prijateljev.

Dogodke lahko spremljate na facebook strani Festivala Stična.

Več informacij pa najdete tudi na www.kd-sticna.si in www.festival-sticna.si ali pa pišite na info@kd-sticna.si.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki