Slovo od Franca Grabljevca

Ivančna Gorica, 05.08.2014


V petek je v sejni sobi Občine Ivančna Gorica potekala žalna seja v spomin na prejemnika Zlatega grba Občine Ivančna Gorica in dolgoletnega člana Zveze šoferjev in avtomehanikov Ivančna Gorica Franca Grabljevca, ki je v torek 29. julija mnogo prezgodaj v 75. letu sklenil svojo bogato življenjsko pot. Seja je potekala v organizaciji ZŠAM Ivančna Gorica in Občine Ivančna Gorica.
Na žalni seji, kateri je prisostvoval sin pokojnega Franca Grabljevca so počastili spomin nanj nekateri nekdanji in sedanji člani občinskega sveta, člani Zveze šoferjev in avtomehanikov Ivančna Gorica, drugih društev ter drugi predstavniki javnega življenja v občini, zlasti torej tisti, ki so bili z življenjem in delom pokojnega Grabljevca kakorkoli povezani.

Njegovo življenjsko pot je v nagovoru orisal predsednik ZŠAM Ivančna Gorica Franc Bivic. Pokojni Franc Grabljevec se je rodil leta 1939 na Viru pri Stični, večino svojega življenja pa je potem, ko si je ustvaril dom in družino preživel v Ivančni Gorici. Po končani osnovni šoli se je izšolal za avtomehanika. Sprva se je zaposlil kot mehanik pri podjetju Ljubljana Transport, kasneje pa je postal tudi šofer tovornih vozil in prevoznik v mednarodni špediciji. Od leta 1978 je bil samostojni avtoprevoznik vse do upokojitve.
Od leta 1961 je bil član ZŠAM Ivančna Gorica, še posebej pa se je ukvarjal s področjem preventive in vzgoje v cestnem prometu. Na tem področju je deloval še v času nekdanje občine Grosuplje, še posebej pa po nastanku nove občine Ivančna Gorice, tudi kot predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Aktivno je sodeloval pri izvajanju kolesarskih izpitov in tekmovanj »Kaj veš o prometu« na šolah v občini Ivančna Gorica, vsako leto pa je skupaj z drugimi člani ZŠAM Ivančna Gorica sodeloval pri aktivnostih ob prvem šolskem dnevu.
Franc Grabljevec je bil prejemnik več priznanj in odlikovanj s področja preventive v cestnem prometu, tako s strani republiškega SPV, kod domačega združenja in Zveze ZŠAM Slovenije.

Župan Dušan Strnad mu je v svojem nagovoru zlasti izrazil zahvalo za njegovo skrb po splošnem napredku kraja v katerem je živel. Kot je dejal Strnad je bil Grabljevec še posebej ponosen na dva dogodka iz novejše zgodovine. Prvi dogodek je bila osamosvojitev Slovenije in drugi ustanovitev samostojne občine Ivančna Gorica. Domovina in občina sta mu bili največji vrednoti in zanje je naredil veliko več kot bi lahko od povprečnega državljana in občana smeli pričakovati. Veliko mu je pomenilo tudi zaupanje, ki so mu ga izkazali volivci z dvakratno izvolitvijo v občinski svet. Občinski svetnik je bil v obdobju od leta 1998 – 2002 in od 2002 – 2006. Funkcijo občinskega svetnika je opravljal vestno in odgovorno. Posebej se je ukvarjal tako s kmetijsko problematiko in kot tudi s problematiko vrtcev, šol in športa. Posvečal se je tudi problemom starejše generacije, najbolj pri srcu pa mu je bila tema varnosti v prometu. Občina Ivančna Gorica mu je leta 2006 za njegov doprinos k razvoju občine in dolgoletno požrtvovalno delo v občini, podelila občinsko nagrado Zlati grb.

Pokojnemu Francu Grabljevcu v spomin so zapeli Šentviški slavčki, udeleženci seje pa so se po nagovorih vpisali v žalno knjigo občine Ivančna Gorica.

Pogrebna svečanost je potekala v soboto, 2. avgusta 2014 na pokopališču v Stični, kjer so ga na zadnjo pot pospremili člani ZŠAM Ivančna Gorica ter številni znanci, sodelavci in prijatelji. Ob grobu sta spregovorila župan Dušan Strnad in poveljnik uniformirancev ZŠAM Ivančna Gorica Rajko Bivic.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki