Izpostavljamo

Temeljni kamen za novo šolo in vrtec v Zagradcu

Ivančna Gorica, 30.05.2014


Včeraj je bil za Občino Ivančna Gorica in krajane Zagradca velik dan. Na praznični dan, 29. maj, ko Občina Ivančna Gorica praznuje svoj praznik, je v Zagradcu potekala slovesna položitev in blagoslov temeljnega kamna za novo šolo in vrtec v Zagradcu.
Po uvodni državni himni Mešanega pevskega zbora Zagradec pod vodstvom Roberta Kohka in z nastopom najmlajših iz Vrtca Sonček Zagradec in učencev Podružnične šole Zagradec, so zbrane nagovorili predsednica KS Zagradec Biljana Gartner, ravnateljica Vrtca Ivančna Gorica Branka Kovaček, ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar, direktor izvajalskega podjetja GPI Tehnike Drago Muhič in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Po besedah ravnateljice vrtca Kovaček, se za vrtec se v zadnjem času dogajajo same dobre stvari. »Tri mesece nazaj smo odpirali prizidek vrtca v Višnji Gori, danes pa polagamo temeljni kamen za novo šolo in vrtec v Zagradcu. Prvi zagraški enooddelčni vrtec smo odprli pred 16 leti, 1998 leta in vanj vpisujemo otroke še danes. V tem hipu je v zagraškem vrtcu vključeni 21 otrok v starosti od 3-6 let. V Ivančno Gorico dnevno pripeljejo starši še 13 malčkov in v vrtec na Krki 23 otrok. 14 prosilcem iz teh krajev pa smo morali vrtec letos odpovedati. Številke govorijo dovolj jasno, da je ta temeljni kamen na katerem bosta zrasla šola in vrtca zares potreben. Predšolska vzgoja v naši občini neprestano vidno pridobiva na izboljšanih prostorskih in drugih pogojih«, je še dodala Kovačkova. Omeniti je potrebno, da se bo po odprtju nove šole in vrtca skrajšala tudi čakalna vrsta otrok, ki želijo vstopiti v vrtec. Šola in vrtec bosta ponujala kakovostno preživljanje otroštva, strokovnim in drugim delavcem pa dobre delovne pogoje.

Ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar: »Tudi mi v Osnovni šoli Stična smo izredno veseli, da dobimo nove prostore za podružnično šolo v Zagradcu. Sam osebno se jih veselim že zaradi tega, ker ima Zagradec bogato kulturno dediščino in zgodovino kot so Korinjski hrib, Ciganov vrh, Fužine, hidroelektrarne in še bi lahko našteval. To so ene ključnih prednosti, ki jih lahko v domačem okolju oddajamo in polagamo mlademu rodu«. Na koncu je izrazil tudi upanje, da bodo izvajalcu dela potekala po načrtih.

Drago Muhič, direktor podjetja GPI Tehnika: »Naše podjetje ima bogate izkušnje in dobe reference. V ivanški občini smo zgradili že centralni vrtec v Ivančni Gorici in rekonstrukcijo šole v Šentvidu pri Stični ter še nekaj večjih vzgojno izobraževalnih objektov v sosednjih občinah..Gradnja je trenutno v zaključni fazi izkopov in tamponov, v naslednjem tednu pričnemo s postavitvijo žerjavov in betoniranjem talnih plošč«. Kot je še dejal bodo šola, vrtec in telovadnica zgrajena iz klasičnih gradbenih materialov. Skelet bo iz armiranega betona, objekt pa bo energetsko varčen z uporabo klasičnih izolacijskih materialov. Na koncu je prisotnim še obljubil, da bo šola zgrajena tako, da se bodo otroci, učitelji in ostali delavci počutili varno in udobno.

Župan Dušan Strnad: »Trenutno je to največja občinska investicija na Dolenjskem, za katero bo ves denar, to je pet milijonov, zagotovila občina. Vem, da je to kar velik zalogaj za občino, ampak bomo s skupnimi močmi to tudi zmogli. Sem vesel, da imamo tako ekipo, ki je uspešno pripravila projekte, relativno hitro izbrala izvajalca ter da je do teh del tudi prišlo. Želim, da bi delavci tukaj delali strokovno in varno ter vsi, ki boste šolo obiskovali na ta ali drugačen način našli v njej svoj drugi dom.« Nagovor je sklenil z zahvalo članom občinskega sveta, da so prepoznali potrebe tega dela Suhe krajine in podprli gradnjo.

Slovesni blagoslov temeljnega kamna, je opravil predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan, ki je svoj nagovor sklenil z voščilom, da bi iz bodoče zagraške šole prihajali dobri ljudje, novi znanstveniki, kulturniki in verski voditelji. Temeljni kamen nove šole, vrtca in telovadnice so položili župan Dušan Strnad, ravnatelja vrtca in šole, predsednica krajevne skupnosti in direktor podjetja GPI Tehnika. Položitvi temeljnega kamna je prisostvoval tudi slovenski vojaški vikar in domačin Jože Plut.

Zgodovino šolstva v Zagardcu pa je ob tej priložnosti s svojim besedilom predstavil domačin Janez Rošelj, ki zbira piše in hrani dragocene predmete in zapise iz naše preteklosti. Slovesnost se je zaključila v dvorani kulturnega doma, kjer so zapeli še pevci Moškega pevskega zbora Zagradec in domača folklorna skupina. Za pogostitev so poskrbeli starši zagraških šolarjev.

Informacije o šoli:


Nova stavba bo namenjena devetletnemu šolskemu programu in bo obsegala tri etaže. V kleti bo kotlovnica za lesno biomaso in vsi tehnični prostori, v pritličju je načrtovan dvooddelčni vrtec, kuhinja, telovadnica in razredi za razredni pouk. V prvem nadstropju se bo nahajala knjižnica, uprava, multimedijski prostor in učilnice za drugo in tretjo triado. Tloris je zasnovan tako, da bo imel objekt notranji odprti atrij, ki bo nudil svetlobo učilnicam. Ob šoli bo tudi zunanje igrišče. Nova šola bo tako postala center krajevnega in kulturnega delovanje v tem delu občine.
Po izgradnji bo šolo obiskovalo okrog 230-250 učencev, kar pomeni eden do dva oddelka na generacijo. Zagraškim šolarjem se bodo v novi šoli priključili tudi učenci iz podružnične šole v Ambrusu in Krki, ki sedaj v drugi in tretji triadi pouk obiskujejo na matični šoli v Ivančni Gorici. S tem bodo v prihodnosti prihranjeni tudi stroški šolskega prevoza. S pridobitvijo športne dvorane pa bodo krajani in društva v dolini reke Krke dobili nove možnosti za razvoj krajevnega dogajanja.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki