Drugi dan na Muljavo prispelo 44 pohodnikov

Ivančna Gorica, 10.05.2014


Za nami je tudi drugi dan tridnevnega pohoda po krožni pešpoti Prijetno domače, ki se je pričel v Zagradcu. Več kot petdeset pohodnikov se je v jutranjih urah iz Zagradca podalo po treh Turistično-informativnih točkah.

Skupinska iz starta v Zagradcu

Iz Zagradca so se vzpeli do Valične vasi, kjer raste ena najstarejših lip na Slovenskem. Po krajšem postanku so se spustili do Gostišča na Pajčni ter hojo nadaljevali neposredno ob reki Krki do novega lesenega mostu Breg – Drašča vas. Naj omenimo, da se je najstarejšemu pohodniku Antonu Venclju iz Šentvida pri Stični, v Valični vasi pridružil tudi najmlajši član Mark Glavič, ki šteje komaj sedem let.
Po prečkanju mostu čez reko Krko, so se podali na vinorodno območje nad Kamnim Vrhom, kjer so se pohodniki vzpeli na Aljažev stolpič, ki so ga letos marca postavili člani Gorniškega kluba Limberk – sekcija Ivančna Gorica v sodelovanju s Turističnim društvom Ambrus. Sledil je spust proti današnjem prvem žigosanju v Ambrus, ki se lahko pohvali s priznanjem za eno od najlepših vaških jeder v Sloveniji. Tudi tu so jih pričakale in bogato pogostile članice turističnega društva. Sledil je vzpon na Kuželjevec do Veliki Les, kjer so si pohodniki lahko privoščili edinstveno osvežitev v reki Krki.

Po osvežitvi in sprostitvi na t.i. »leški plaži« so se podali proti Krki, kjer so jih pozdravili predsednik krajevne skupnosti Andrej Tomažin, predsednik tamkajšnjega kulturnega društva Jože Kozinc in krški župnik Marko Burger, ki je pohodnike povabil na ogled krške cerkve sv. Kozme in Damijana. Iz info točke so se podali do vasi Gradiček in izvira reke Krke v Krški jami. Do zaključka drugega dne jih je pot vodila samo še skozi vasi Znojile in Potok pri Muljavi, do zadnjega žigosanja pri info točki na Muljave, kjer so jih z dobrodošlico pozdravili člani turističnega, gasilskega in kulturnega društva ter vodja podružnične šole Muljava.
Naj omenimo, da je na Muljavo prišlo kar 44 vztrajnih in že dodobra utrujenih pohodnikov. V vročem in sončnem vremenu so prehodili nekaj več kot 35 kilometrov.

Jutrišnji zadnji dan bodo pohodniki začeli izpred info točke Muljava. Po Jurčičevi poti se bodo podali proti prvi info točki v Višnjo Goro. Pot bo vodila skozi Leskovec do Obolnega, najvišjega vrha v Občini Ivančna Gorica, vse do info točke Metnaj. Zaključek tridnevnega pohoda Prijetno domače bo na izletniški točki Gradišče nad Stično. Vabljeni, da se pridružite vztrajnim pohodnikom.

Fotogalerija 2. dne >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki