Izpostavljamo

Ob slovenskem kulturnem prazniku

Ivančna Gorica, 11.02.2014


V soboto 8. februarja je v Kulturnem domu Ivančna Gorica potekala osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku v naši občini. Pod njeno organizacijo sta se podpisali Zveza kulturnih društev Ivančna Gorica ter Kulturno društvo Harmonija. Občina Ivančna Gorica je ob prazniku izdala slikanico Prijetno domače za male sanjače.
V pozdravnem nagovoru je župan Dušan Strnad poudaril pomen in smisel kulture, saj smo se Slovenci kot narod ohranili prav s pomočjo kulture in takšnih mož kot je bil dr. France Prešeren. Tudi za našo občino lahko trdimo da smo kulturna občina, je še poudaril župan Strnad, seveda tudi po zaslugi številnih ljubiteljskih in profesionalnih ustvarjalcev, ki delujejo v naših kulturnih društvih v okviru ZKD Ivančna Gorica in drugih institucijah. Da bi imela kultura v naši občini še boljše pogoje za delo in nadaljnji razvoj, je pred koncem leta Občinski svet sprejel odlok o ustanovitvi občinskega Zavoda Prijetno domače, s čimer se pričakuje, da bosta tako turizem kot kultura v občini lahko dobila nov zagon in še boljše pogoje za delo. Župan se je ob tej priložnosti zahvalil vsem kulturnim ustvarjalcem v naši občini in jim čestital ob prazniku.

Slavnostna govornica ob prazniku je bila Tatjana Lampret, dolgoletna strokovna sodelavka Zveze kulturnih društev Ivančna Gorica, predsednica KD Josipa Jurčiča Muljava in vsestranska kulturna ustvarjalka. Spomnila je na vrsto jubilejev, ki se jih letos praznujemo; 110-letnica rojstva Srečka Kosovela, 170-letnica rojstva našega muljavskega rojaka Josipa Jurčiča, letos mineva tudi 50 let delovanja letnega gledališča na Muljavi. Opozorila je tudi na pomemben prispevek različnih skupin in posameznikov, ki delujejo na območju naše občine in s svojim delovanjem prispevajo k razvoju ljubiteljske kulture. Ob tej priložnosti sta se skupaj s predsednikom ZKD Ivančna Gorica Jankom Jelenčičem ob izteku mandata in aktivnega delovanja na Zvezi kulturnih društev, zahvalila za dolgoletno in uspešno sodelovanje z različnimi posamezniki, društvi in Občino Ivančna Gorica.
Prazniku primerno je glavna besedo imela kultura v različnih oblikah, zlasti v pesmi, glasbi in čisti slovenski besedi. Nastopili so Moški pevski zbor kulturno športnega društva Dob, Dekliška vokalna skupina Nimfe, Ženski pevski zbor KD Harmonija in učenci Glasbene šole Grosuplje, podružnica Ivančna Gorica. Recitatorki Špela Zupančič (Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica) in Urška Zupančič (KD Josipa Jurčiča Muljava) sta prebirali odlomke iz literarnih del lani preminule pisateljice Sandi Zalar, povezane tudi z našo občino, še en muljavski gledališčnik Igor Adamič, ki je na oder stopil kar kot pesnik Prešeren pa je prebiral Prešernovo poezijo.

Za sklep prireditve je svoje umetniško rojstvo doživela še slikanica Prijetno domače za male sanjače, avtorice Dragice Šteh in ilustratorke Tine Zajec. Slikanica, ki na svojevrsten način predstavlja občinsko vidno podobo s sloganom Prijetno domače je namenjena najmlajši populaciji in njihovim staršem. Dvanajst krajevnih središč, t.i. občinskih biserov se predstavlja skozi ilustracije in verze. Kot je že v nagovoru poudaril župan Strnad je projekt izdaje slikanice pravzaprav eden od načinov kako občinsko znamko Prijetno domače približati različnim ciljnim skupinam. Je delo domačih ustvarjalcev in je tudi natisnjena v domači občini. Obiskovalci so lahko povečane ilustracije občudovali tudi v grafični kulisi na odru.

Prireditev se je zaključila z mislijo povezovalke Maje Lampret, naj bo v kulturi samo kultura. Ne samo v kulturni dvorani in na kulturni praznik, temveč povsod in vsak dan. Sledilo je druženje ob prebiranju slikanice in ogledom razstave likovnih izdelkov članic UTŽO Ivančna Gorica in udeležencev Male likovne šole z mentorico Joano Zajac Slapničar.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki