14. Festival Stična uradno odprt

Ivančna Gorica, 26.11.2013


V soboto, 23.11.2013, je bila v Galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem uradna otvoritev 14. Festivala Stična. Od leta 2000 ga pripravljajo in organizirajo mladi iz KD Stična, program pa vsako leto vsebuje dogodke in prireditve iz najrazličnejših področjih umetnosti. Letošnji Festival se je začel v znamenju glasbe in fotografije, otvoritve pa se je udeležil tudi župan Dušan Strnad.
Predfestivalsko dogajanje se je sicer pričelo že 16. novembra, z otvoritvijo spominske sobe stiškim predvojnim letalcem v Baru Jama. Naslednji vikend, v petek, 22. novembra, se je nadaljevalo z že tradicionalnim glasbenim maratonom in natečajem Festivala Stična 2013, na katerega se je prijavilo devet inovativnih, neuveljavljenih glasbenih skupin iz cele Slovenije. Letošnji zmagovalci natečaja so Ostrokljuni iz Begunj, ki so si s tem prislužili samostojen koncert na prihodnjem Festivalu Stična. Sledil pa je še koncert lanskoletnih zmagovalcev, rock skupine Netherworld.

Tudi sobotni večer se je pričel glasbeno, saj so se na koncertu z naslovom Klasično petje ni samo opera predstavili solopevci iz razreda profesorice Polone Kopač Trontelj, Glasbene šole Grosuplje. Ob inštrumentalni spremljavi godalnega tria, klavirja, flavte ter tudi jembe so skušali številnim poslušalcem dokazati, da je solo petje lahko primerno za vsaka ušesa. Po koncertu je sledil še protokolarni del in uradna otvoritev, ob kateri se je odprla tudi fotografska razstava Aljaža Celarca z naslovom Badlands. Dogodek so popestrili Freeway Machine, domača rock skupina, ki se je tokrat predstavila v malce drugačni, akustični izvedbi. Na otvoritvi so zbrane nagovorili: direktorica Muzeja krščanstva na slovenskem Nataša Polajnar Frelih, predsednik KD Stična Marko Grabljevec, vodja Festivala Stična Milan Lampret, svojo razstavo je predstavil Aljaž Celarc, nekaj besed pa je navzočim namenil tudi župan občine, Dušan Strnad. Slednji je izrazil navdušenje, da Festival drži že dolgoletno tradicijo in da imamo v občini tako veliko mladih kulturnikov ter nadobudnih ustvarjalcev in umetnikov iz najrazličnejših področij. Povedal je, da ima na Festival tudi on lepe spomine, saj je ravno na otvoritvi nekaj let nazaj imel tu svoj prvi govor kot župan. Poudaril je še, da je bil na zadnji seji občinskega sveta sprejet predlog o ustanovitvi zavoda Prijetno domače, kjer upa, da bo svoje mesto našlo tudi kulturno udejstvovanje v naši občini.
Po končanem uradnem delu je sledilo še druženje ob ogledu slik fotografske razstave ter manjša pogostitev, kasneje pa se je festivalski večer nadaljeval še v Baru Jama s koncertom skupine Sausages.

Foto: Tina Rus


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki