Odprli obnovljene prostore v nekdanji šoli v Hrastovem Dolu

Ivančna Gorica, 25.11.2013


V petek je v Hrastovem Dolu potekalo slovesno odprtje obnovljenih prostorov nekdanje podružnične šole, ki prav letos praznuje jubilejnih 60 let, odkar je bila zgrajena in dana v uporabo. Obnovljena šola bo odslej dalje večnamenski javni prostor, ki bo služil potrebam vaščanov in krajanov Krajevne skupnosti Dob za različne interesne dejavnosti ter kulturne prireditve.
Šola v Hrastovem Dolu je bila zgrajena leta 1953, obiskovali pa so jo otroci iz Hrastovega Dola, Rdečega Kala, Lučarjevega Kala, Sada, Trnovice in Malih Pec. Pouk v njej je potekal vse do leta 2007, ko je bila šola zaradi premajhnega števila otrok v 1. 2. in 3. razredu zaprta, otroci pa se od tedaj naprej vpisujejo v 1. razred v matični šoli v Šentvidu pri Stični. Po ukinitvi pouka se je pojavilo kar nekaj idej, kakšno namembnost bi dali nekdanjim šolskim prostorom. Še največ podpore je dobila ideja o vzpostavitvi oddelka za vrtec, vendar prostori niso ustrezali zahtevnim standardom. Tako je zlasti po prizadevanju krajanov in domačega gasilskega društva prišlo do odločitve, da se šolo obnovi tako, da bo služila potrebam različnih interesnih skupin v kraju in okolici.

Na slovesnosti je goste in krajane, ki so napolnili novo večnamensko dvorano nagovoril predsednik gradbenega odbora Tone Oven, ki je predstavil idejo po obnovi šole in sam potek obnovitvenih del. Celotno investicijo je vodil gradbeni odbor ob pomoči občinske uprave Občine Ivančna Gorica in pri tem vložil tudi več sto prostovoljnih ur. Oven se je še posebej zahvalil vsem izvajalcem obrtniških del, za kvalitetno in ugodno opravljeno delo, še posebej pa je izrazil zadovoljstvo, da je Občina Ivančna Gorica skupaj z Občinskim svetom zagotovila sredstva za obnovo v višini dobrih 60.000 evrov. Predsednik gradbenega odbora je spregovoril tudi o prihodnosti obnovljenih prostorov nekdanje šole, v katerih želijo poleg organiziranja interesnih dejavnosti in prireditev, vzpostaviti tudi neke vrste promocijsko-informativni in izobraževalni center oziroma turistično info točko za območje Suhe krajine.
»Krajani Hrastovega Dola so bili pripravljeni ponovno vložiti veliko prostovoljnega dela in potem tudi odločitev o tem ali naj Občina vloži sredstva z obnovo ni bila težka« je uvodoma o obnovljenih prostorih spregovoril v svojem nagovoru župan Dušan Strnad, ki si želi, da bi krajani v tem objektu našli svoj drugi dom in ga čuvali s takšno skrbjo kot so ga gradili pred šestdesetimi leti.

Enega večjih dogodkov zadnjih let v Krajevni skupnosti Dob se je razveselil tudi njen predsednik Jože Polončič, ki zagotavlja, da bo obnovljena šola zopet omogočala pestro dogajanje v kraju. Nekaj idej, kako izkoristiti obnovljene prostore je izpostavil tudi ravnatelj Osnovne šole Ferda Vesela Janez Peterlin, saj bi matična šola izvajala v njenih prostorih razne delavnice ali naravoslovne dneve.

Ob tej priložnosti je nekaj zanimivosti iz zgodovine šolstva v Hrastovem Dolu predstavil 88-letni Alojz Šraj. Kot je povedal je bila v Hrastovem Dolu 3. marca 1942 ustanovljena dvorazredna državna šola, ki je delovala v Verbičevi hiši sredi vasi. Ob koncu vojne je šolo obiskovalo kar 59 učencev. Leta 1952 je sanitarna inšpekcija ugotovila, da šola v Verbičevi hiši ne izpolnjuje več pogojev za nadaljevanje pouka in da jo je treba zaradi tega zapreti. Domačini se z zaprtjem šole niso strinjali. Strnili so svoje vrste, se organizirali in z udarniškim delom začeli graditi šolo. V letu 1953 je bila šola po načrtih arhitekta Otona Gasparija tudi dokončana. Hrastov Dol pa je v naslednjih letih dobil tudi elektriko, novo razširjeno cesto in leta 1973 tudi javni vodovod.

Ob koncu slovesnosti je sledil še simboličen prerez traku, ki so ga opravili župan Dušan Strnad, predsednik Krajevne skupnosti Dob Jože Polončič in predsednik gradbenega odbora Tone Oven. Obnovljene prostore je blagoslovil Janez Petek, župnik v pokoju, na ta način pa je bila obnovljena šola tudi uradno predana v uporabo.

Da postaja nekdanja podružnična šola pravi kulturni center je dokazal tudi bogat kulturni program, ki so ga popestrili Moški pevski zbor Prijatelji, novoustanovljeni Moški pevski zbor Dob, domači harmonikaši in violinistke ter šolarji.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki