SVET JE TVOJ

Ivančna Gorica, 11.11.2013


Soboto 9. novembra je obeležila prireditev Mladi in podjetništvo, ki je potekala na pobudo Podjetniškega kolegija župana Dušana Strnada in v sodelovanju z Mladinskim svetom občine Ivančna Gorica. Bilo je zanimivo, bilo je zabavno. Bili smo podjetni, bili smo mladi, imeli smo se Prijetno domače.

Začeli smo nekoliko drugače, s pesmijo naše odlične vokalistke Nine Pušlar s pomenljivim naslovom Svet je tvoj. Po dvorani so zaplavali stihi: Ujemi svoje sanje, deli svoje znanje, najdi svojo pot,….. s katerimi smo vabili mlade in podjetne na prireditev. Prav lepo je bilo videti mlade obraze, ki so napolnili dvorano in bolj ali manj radovedno pogledovali proti odru. Nina je povedala tudi nekaj o svoji poti in občutkih, ki jo prevevajo znova v šoli, ki jo je obiskovala. Vlogo moderatorja je prevzel kar podžupan Tomaž Smole, ki se je Nini zahvalil in predstavilo potek prireditve.
Najprej je na oder povabil župana Občine Ivančna Gorica gospoda Dušana Strnada, ki je predstavil pobudo podjetniškega kolegija in povedal, da gre za nadaljevanje lanskega projekta Dan obrti in podjetništva. Podjetniki so želeli srečanje z mladimi, kar so nakazali že na delavnicah, ko se je pripravljala Strategija razvoja. Prav tako se je Mladinski svet odločil, da poskuša izboljšati položaj mladih in nekaj naredi v tej smeri. Glede na to, da je Dan obrti in podjetništva mišljen na vsako drugo leto je to leto bila priložnost za manjšo tematsko prireditev. Omenil je, da je lanska prireditev dala rezultate, saj so določeni podjetniki dobili priložnost tržiti svoje izdelke in storitev v pobratenem mestu Hirschaid v obratni smeri pa se je tudi uveljavil produkt v naši občini, ki ga večina občanov z veseljem poskusi, ko jih muči žeja. Naslednji je zbrane pozdravil gostitelj ravnatelj Srednje šole Josipa Jurčiča prof. Milan Jevnikar, ki je predstavil šolo in trenutno situacijo. Pozorno so mu prisluhnili občinski svetniki, ki so se v lepem številu udeležili prireditve. Z nami so bili Janez Mežan, Janko Zadel, Alojz Šinkovec, Milan Goršič, Irena Brodnjak, Vera Hribar, Milena Vrenčur, Milena Vrhovec in pa seveda Milan Jevnikar.
V nadaljevanju je učitelj Igor Gruden predstavil ekonomski program in povabil dijake k predstavitvi. Prvi Martin Grošelj, Martina Klaus, Matevž Kolarič so predstavili Učno podjetje poliglot, z vsemi sestavinami pravega podjetja in nam povedali kaj vse so počeli in kako so uresničevali svoj poslovni načrt. Eva Zupančič, Anja Grandovec, Martin Grošelj pa so predstavili projekt Leonardo da Vinci, s katerim so dijaki nabirali izkušnje po evropi. Več o tem si lahko preberete na spletni strani Srednje šole Josipa Jurčiča http://www.ssjj.si.
Običajno je na poti k zaposlitvi naslednja stopnica visoka šola zato smo bili veseli predstavitve dekana Visoke šole za tehnologije in sisteme izr. prof. dr. Simona Muhiča, ki je tudi lokalni energetski manager in lastnik podjetja Sim Tec, obiskoval pa je tudi srednjo šolo v kateri smo se nahajali. Dejavnost Visoke šole je v nadaljevanju predstavil doc. dr. Boštjan Zafošnik, predstavili pa so se tudi z izjemno zanimivo stojnico. Več lahko izveste na http://vites.vs-nm.si.
Trende na trgu delovne sile je predstavila Vodja urada za delo za Grosuplje, Ribnico in Kočevje, Anita Kovačik. Razveseljivo je, da je stopnja nezaposlenosti nižja od slovenskega povprečja in območja urada, kljub vsemu pa se je v zadnjih letih povečala. Povedala je tudi kateri profili so iskani in kateri so kadri, ki jih je preveč na trgu sile že v tem trenutku. Predstavila je tudi dejavnosti Zavoda RS za zaposlovanje. V nadaljevanju je z zelo zanimivim predavanjem, na ključne stvari pri iskanju zaposlitve in prav tako sodelavcev, opozoril Boštjan Grobler član uprave Agencije za kadre M servis. Kompetence so tiste, ki štejejo. Povedal je tudi, kaj bi lahko v sicer odlični predstavitvi dodal študent Tomaž Teichmeister novi predsednik Mladinskega sveta, ki se nam je kasneje predstavil tudi kot pevec v Mešanem pevskem zboru Zagradec.
Brigita Primc se je predstavila kot študentka, ki s honorarnim delom v kar dveh podjetjih pomaga pri družinskem proračunu, hkrati pa je tudi družbeno aktivna in prostovoljka. Z nestrpnostjo smo pričakovali predstavitev Andreje Dasilva ki v podjetju Akrapovič d.d. skrbi za kadre. Predstavila je dejavnost podjetja in na kaj so pozorni pri izbiri kadrov. Poudarila je, da preverijo sposobnosti posameznikov s testiranji, tako za proizvodne delavce kot strokovne sodelavce in da so poleg formalne izobrazbe ter izkušenj, izjemnega pomena kompetence in osebnostne lastnosti. Človeka, ki pride v podjetje na razgovor, začnemo ocenjevati pri vratarju, je dodala. Kako pride, kdaj pride, kako je urejen, kako se predstavi. Rok Zupančič pa je predstavil ponudbo svojega podjetja Čukmobil, ki ponuja svetovanje in opremljanje poslovnih subjektov glede telefonije. Za pridobivanje novih poslovnih partnerjev je njegovo podjetje pridobilo priznanje družbe Simobil.
V dinamičnem, iskrenem nagovoru pa je Simona Petrič direktorica podjetja Elvez mlade opozorila na vrednote in vztrajnost, ki jo mlad človek potrebuje da nekaj doseže. V današnjih težkih časih še toliko bolj. Predstavila je tudi dejavnost podjetja in povedala da so v zadnjem času zaposlili več deset novih sodelavcev. V nadaljevanju je delovanje Študentskega kluba GROŠ predstavil Gašper Kus in vse navzoče povabil k njihovi stojnici, kjer so lahko izvedeli več o aktivnostih, ki jih izvajajo. Zanimiv projekt oživitve bazena v Višnji Gori pa nam je predstavil mladi podjetnik Urban Zadel. Hkrati je ponazoril z zanimivo zgodbo kakšen je sistem odločanja v družinskem podjetju. Nakazal je perspektivo v kampu poleg bazena s posebnim poudarkom na gostih, ki pridejo z avtodomi. Energičen in samozavesten nastop.
Mojca Štepic je predstavila Center za razvoj in partnerstvo za razvoj Srce Slovenije in povabila vse na zanimivo delavnico. Vse prisotne pa sta navdušila izkušena lokalna podjetnika Miro Zupet in Jože Genorio s predstavitvijo polžje farme v Stični, ki se ji obeta lep uspeh saj je povpraševanje veliko večje od ponudbe, uspešno pa širita tudi mrežo kooperantov, katerim pomagata s predavanji in nasveti. Naslednjo leto se obeta tudi polžji festival. Brez dvoma projekt širšega pomena, ki bo kmalu segel čez meje občine in tudi države, saj je hektarski donos bistveno večji od ostali kmetijskih panog pa tudi trg je zagotovljen. Gospod Jožef Vahčič pa je predstavil poslovanje s Kitajsko, kjer je bil pred leti predstavnik slovenskega gospodarstva, danes pa je ta država gospodarska velesila in išče partnerje po vsem svetu. Odzval se je, ko je od vnuka,ki obiskuje šolo izvedel za to prireditev ter izkazal vitalnost in podjetnost, kljub letom.
Kot zadnji se je predstavil mag Robert Ostrelič, ki je predstavil uspešno sodelovanje ELTEC Petrol in Občine Ivančna Gorica pri uresničevanju Lokalnega energetskega koncepta in Nacionalnega energetskega programa. Nanizal pa je tudi nekaj priporočil mladim saj je kot direktor Mladinskega centra v Krškem pridobil veliko izkušenj na tem področju. V nadaljevanju so se obiskovalci napotili na ogled stojnic.
Večina pa jih je obiskala delavnice in predavanje. Anita Kovačik je predavala na temo Samozaposlitev/podjetništvo kot ključ do uspeha, učiteljica SŠJJ Ana Godec je imela zanimivo delavnico o iskanju poslovnih idej in pripravi poslovnega načrta, Mojca Štepic pa je animirala obiskovalce za Inovacijsko podjetništvo.
Okrogla miza je bila kratka in učinkovita. Poskušali smo ugotoviti: Ali je podjetništvo rešitev za nezaposlenost mladih v prihodnosti ? Bili smo enotni, da ne gre čakati na službe temveč je potrebo iskati priložnosti, pridobivati izkušnje in izboljševati svoje kompetence in s tem zaposljivost in možnosti za uspeh. V okrogli mizi so sodelovali župan Dušan Strnad, izr. prof. dr Simon Muhič, mag Robert Ostrelič, Anita Kovačik in Gašper Kus. Okrogla miza se je odvijala na sedežih lokalnega podjetja HOJA oblazinjeno pohištvo d.o.o., ki je družinsko podjetje z lastno proizvodnjo visoko kakovostnega oblazinjenega pohištva po naročilu. Produkt sodelovanja z arhitekti je unikatno oblazinjeno pohištvo, ki krasi dnevne prostore, hotele in restavracije po Evropi in Aziji. Podjetje se lahko pohvali z izkušenimi mojstri, izborom najboljših materialov, kvalitetno izdelavo in široko ponudbo izdelkov. Odlikuje nas hitrost, kvaliteta, izdelava v dogovorjenem roku ter zadovoljni kupci.
Zanimivo prireditev smo sklenili z nastopi Zborallice, mešanega pevskega zbora Zagradec in seveda Nine Pušlar, ki je tokrat dala priložnost tudi mladi nadebudni pevki Maši Zajec. Bili smo mladi, bili smo podjetni, bili smo poslovni, bili smo prijazni. Počutili smo se prijetno domače in poslovno prijazno SVET JE NAŠ.
Oblikovno postavitev prireditve je koncipiral Robert Kuhar, ki je tudi avtor znamke Prijetno domače in znaka predsedovanja EU. Realiziral pa jo je lokalni podjetnik Robert Slana s svojim podjetjem ONsite s katerim je poskrbel tudi za zvokovno in vizualno opremo. Izkazali pa so se tudi sodelavci Občinske uprave in zaposleni v SŠJJ.

Več fotografij v fotogaleriji >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki