Izpostavljamo

Za nami je 3. Filmski otroški festival

Ivančna Gorica, 10.10.2013


Tokrat smo v petek začeli z večkrat nagrajenim nizozemskim filmom CIK CAK Mulc, ki je bil tudi proglašen za evropski mladinski film leta po izboru gledalcev. Izvrsten film, ki govori o odraščanju in iskanju identitete. Tudi z nekaj humornimi vložki. Več ne povemo … oglejte si ga.
Naslednji dan je bil gusarsko obarvan. Začeli smo z gusarsko delavnico v kateri so si malčki izdelali gusarske kape, gusarske torbe in se tudi primerno naličili. Otroci so uživali v izdelovanju in se zelo zabavali, saj so jih animatorke povsem navdušile.
Po piratskih prigodah je za umiritev poskrbela krasna risanka Ernest in Celestina. To je zgodba o prijateljstvu med miško, ki ni hotela postati zobozdravnica, in velikim medvedom, ki ni hotel postati notar. Medved Ernest živi na družbenem robu. Ima zamašen nos in prazen želodec. Za hrano brska po smeteh. Ko se ravno pripravlja, da bo v usta nesel nekaj, kar mu je pač prišlo pod roke, zasliši vzklik: "Stoooj!" Miška, ki jo je hotel pojesti, ga roti: »Če me ne poješ, ti dam tisto, kar imaš najraje na svetu! Pa še bolj zdravo bo kot tile odpadki.« Tako Celestina v prizadevanju, da bi rešila svoje življenje, Ernestovega obrne na glavo. Iz nesrečnih okoliščin pa se razvije prijateljstvo, ki ga mišji svet (svet tam spodaj) in medvedji svet (svet tam zgoraj) poskusita zaustaviti, toda zaman. Ernest in Celestina bosta premagala vse predsodke.

Prijazna miška Celestina bi morala postati zobozdravnica, vendar jo bolj veseli risanje. Kljub svarilom starešin podzemnega mišjega mesta se miška ne boji medvedov. Njen pogum je postavljen na preizkušnjo, ko neke noči spozna kosmatinca Ernesta, čemernega godrnjavca, ki se skuša preživljati z glasbo. Poučna animirana zgodba o nenavadnem prijateljstvu med miško in medvedom, ki se upreta družbenim stereotipom ter si v dobrem in slabem pomagata uresničiti svoje življenjske sanje, je nastala na podlagi otroških knjig belgijske ilustratorke Gabrielle Vincent.
Sobotni popoldan pa je poleg zabave in užitkov prinesel tudi nekaj zapletov. Najprej sta zaradi prometa zamudila Pika in gusar, ki pa sta se nato odkupila z izvrstno predstavo. Pogumni gusarski kapitan Val se odloči, da bo poiskal starodavni gusarski zaklad, toda najti mora pogumne gusarske pomočnike inmanjkajoči del zemljevida ... Ko že hoče oditi, mu pot prekriža zabavna in navihana Pika Nogavička ... Pika in otroci prepričujejo gusarja, da vzame tudi njih na pot, saj so pogumni, močni, neustrašni in pripravljeni najti čisto pravi gusarski zaklad.
Igrana predstava je bila letošnja popestritev Filmskega otroškega festivala in je bila zelo lepo sprejeta tako, da kaže nadaljevati z živimi predstavami poleg filmov. Po predstavi je bila predvidena projekcija filma Mali volkodlak Dolfi, a je zatajila oprema in filma nismo mogli predvajati, za kar se še enkrat opravičujemo.

Nedelja pa je bil dan za čarovnike. Že ob devetih je bila čarovniška delavnica, kjer so se otroci učili čarovniških trikov. Sledila je projekcija risanke Tad Jones in iskanje izgubljenega mesta. Sanjaškega zidarja Tada po srečnem naključju zamenjajo za slavnega profesorja arheologije in ga pošljejo na odpravo v Peru. S pomočjo svojega zvestega psa, neustrašne arheologinje, nemega papagaja in iznajdljivega domačina skuša rešiti inkovsko izgubljeno mesto pred roparji zakladov.

Tad si že od malih nog želi postati slaven in pogumen arheolog. Toda njegovo delovišče so gradbene jame, žerjavi in cement. Priložnost za uresničenje sanj se pojavi, ko njegov prijatelj, priznani profesor arheologije, prejme kamnito ploščo, ključ do izgubljenega mesta Paititi in inkovskega bajeslovnega zaklada. Tik pred vkrcanjem na letalo doživi nepredvidljivo nesrečo in namesto njega odpotuje Tad.
V Peruju odkrije, da so mu na sledi roparji zakladov, ki se hočejo za vsako ceno dokopati do skritega zaklada mesta Paititi. Na pomoč mu priskočijo neustrašna arheologinja Sara, nemi in odrezavi papagaj Belzoni, iznajdljivi perujski vodnik Freddy in Tadov zvesti pes Jeff. Tad in druščina se morajo podati na nevarno pot, da bi rešili izgubljeno mesto in zaklad pred grabežljivimi roparji.

Popoldan pa je bil znova na vrsti Čarovnik Grega, ki je že več kot dve desetletji prisoten na slovenski čarovniški in glasbeni sceni in brez dvoma sodi v sam vrh ustvarjalcev in izvajalcev za otroke. Njegove predstave so edinstvene – prepletene so s čarovnijami, avtorsko glasbo, petjem, igranjem in animacijo. Na odru ni nikoli sam. Z otroki pleše in poje, šteje, kiha, skače in plava, telovadi, cepeta in se zvija, žgečka, čara in se uči čarobnih besed.
Festival smo zaključili z ogledom filma Mali volkodlak Dolfi, ki je prejšnji dan odpadel. Se vidimo znova naslednjo jesen. Hvala Srednji šoli Josipa Jurčiča za gostoljubje.

Še več o Festivalu otroškega filma in predvajanih risankah si lahko ogledate na spodnjih povezavah
:

Vaš kanal - Predvajali najboljše otroške filme Več >>
Tad Jones in iskanje izgubljenega mesta - SLO trailer Več >>
Ernest & Celestine - Trailer Več >>
Mali volkodlak Dolfi (slovenski napovednik) Več >>


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki