Izpostavljamo

Slovesno odprtje novih pridobitev na Muljavi

Ivančna Gorica, 03.10.2013


V nedeljo dopoldan sta Krajevna skupnost Muljava in Občina Ivančna Gorica slovesno predali v uporabo dve novi pridobitvi. Letos je bila na Muljavi dokončana gradnja kanalizacije, zgradil pa se je tudi nov poslovilni objekt. Ob tej priložnosti so bile krajanom predstavljene tudi arheološke najdbe, ki so bile odkrite v sklopu arheološko zaščitnih izkopavanj leta 2008 – rimska villa rustica in zakladna najdba rimskih novcev.
Na začetku svečanosti je vse prisotne krajane in krajanke ter goste pozdravil predsednik KS Muljava Janez Drobnič, ki se je zlasti zahvalil Občini Ivančna Gorica in Občinskemu svetu za podporo dveh tako zahtevnih projektov. Svoje zadovoljstvo je ob tem izpostavil tudi župan Dušan Strnad: »Ponosen sem, da smo predali v uporabo kar dva pomembna projekta, ki sta za kvaliteto bivanja in življenja občanov še kako pomembna. Če je Muljava zadnja med kraji, ki je dobila sodoben poslovilni objekt, ki si ga je tudi zaslužila, je pa med prvimi ki je dobila kanalizacijsko omrežje«. V nadaljevanju je še dodal, da je bil po gradnji kanalizacioje velik del Muljave tudi na novo asfaltiran, v prihodnosti pa bo potrebno urediti še razširitev pokopališča.
 
Ob tej priložnosti sta zbrane nagovorila tudi Barbara Hofman, Okra – arheološka raziskovanja, ki je bila vodja arheološko zaščitnih izkopavanj na lokaciji poslovilnega objekta in numizmatik Andrej Šemrov iz Narodnega muzeja Slovenije. Spregovorila sta o najdbah, ki dajejo danes prostoru kjer stoji poslovilni objekt prav poseben pomen. Sočasno z gradnjo objekta se je namreč uredila prezentacija ostankov ville rustice, rimske podeželske vile, ki je bila odkrita ob izkopavanjih. Hofmanova je v nagovoru lepo orisala zgodovinsko dogajanje na tem prostoru, vse od prazgodovine do Jurčiča. O zakladni najdbi 159 novcev pa je spregovoril Andrej Šemrov, ki je posebej za to priložnost na ogled pripeljal novce najdene ob izkopavanju. Gre za novce s podobo rimskih cesarjev Dioklecijana in Maksimilijana iz začetka 4. stoletja.
Slovesnost so s kulturnim programom popestrili muljavski moški in otroški pevski zbor, blagoslov objekta pa sta opravila duhovnika Marko Burger in Tone Pahulja. Slavnostnemu prerezu traku so poleg župana in predsednika krajevne skupnosti prisostvovali še navzoči predstavniki projektantov in izvajalcev del. Župan je s predajo hišne številke predal objekt v upravljanje Krajevni skupnosti Muljava.

Poslovilni objekt bo služil za potrebe poslednjega slovesa, ima dve vežici, prostor za svojce, prostor za pripravo pokojnika ter sanitarije. Celotna investicija je vredna dobrih 300.000,00 EUR, od tega je bil strošek gradnje objekta s prezentacijo ville rustice 220.000,00 EUR. Nekaj odstotkov investicije so sofinancirali s prispevki tudi krajani.
Muljava pa se od letos lahko ponaša tudi s štiri kilometre dolgim kanalizacijskim omrežjem. S tem bo zagotovljeno odvajanje in čiščenje odpadnih voda za približno 120 gospodinjstev ter zmanjševanje obremenjevanja okolja, ki bo pripomoglo h ohranjanju okolja in razvoja ostalih dejavnosti v kraju. Kanalizacijsko omrežje je gradilo podjetje Komunalne gradnje Grosuplje, medtem ko je čistilno napravo gradilo JKP Grosuplje. Celotna investicija je stala 950.000,00 EUR, od tega čistilna naprava 381.000,00 evrov, investicija pa je bila sofinancirana s strani Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko v višini 738.180,00 EUR.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki