Naši krajani praznujejo

Ivančna Gorica, 02.07.2013


Minuli mesec je bil v naši občini zaznamovan tudi s tradicionalnimi srečanji krajanov, ki ju pripravljata vsako leto KS Višnja Gora in KS Ambrus. Tradicionalno srečanje krajanov KS Višnja Gora je potekalo pred prvo junijsko soboto, ko je v Višnji Gori vsako leto gasilska veselica, krajani KS Ambrus pa se tradicionalno zberejo na predvečer dneva državnosti.
Srečanje krajanov KS Višnja Gora pripravlja krajevna skupnost v sodelovanju z gasilskim, kulturnim in drugimi društvi. Pod velikim šotorom so številni krajani lahko ob druženju in dobri gostinski ponudbi domačih gasilcev uživali tudi v kulturnem programu. Predstavili so se Višnjanski fantje, recitatorki Rebeka Petrič in Veronika Divjak, Marcel Petrič je zapel in zaigral, za šaljive vložke pa sta poskrbela Jure Šparovec in Gašper Primc.
Uvodni pozdrav je pripadel predsedniku KS Višnja Gora Luki Šemetu, zbrane pa je nagovoril tudi župan Dušan Strnad, tudi sam krajan KS Višnja Gora. Župan je ob tej priložnosti predstavil nekaj aktivnosti, ki jih Občina trenutno izvaja na območju KS Višnja Gora. Ta trenutek je najbolj pogosto vprašanje vrtca, ki se bo še letos povečal z dodatnimi prostori. Napreduje tudi projekt izgradnje kanalizacije, kar nekaj pridobitev pa se predvideva na področju turizma. Tudi čez Višnjo Goro bo speljana nova krožna pešpot Prijetno domače, obnovljena bo tudi pešpot do razvalin gradu.
Ob tej priložnosti je Krajevna organizacija Rdečega križa Višnja Gora podelila priznanja krvodajalcem jubilantom za večkrat darovano kri, domače gasilsko društvo pa je podelilo gasilska odlikovanja in društvene plakete zaslužnim članom PGD Višnja Gora. Miloš Šušteršič in Kristina Zadel sta predstavila novo turistično zgibanko o KS Višnja Gora, ki sta jo pripravila TD Višnja Gora in TD Polževo. Sočasno je v dvorani gasilskega doma potekala razstava, ki so jo pripravili člani Lovske družine Višnja Gora in Društva upokojencev Višnja Gora. Slednji so poskrbeli tudi za raznovrstno ponudbo peciva.

Krajani KS Ambrus pa so praznovali v ponedeljek 24. junija, ko sta KS Ambrus in tamkajšnje kulturno društvo v sodelovanju z drugimi društvi pripravili krajšo kulturno slovesnost. Prireditev se je začela z odprtjem letne razstave lončarskih izdelkov, ki so jih izdelali udeleženci ustvarjalnih delavnic pod vodstvom ga. Marjeta Baša. Uvodno besedo v slavnostni del večera je z državno himno sicer ovekovečil Moški pevski zbor Ambrus, nato pa je vse navzoče nagovoril župan Dušan Strnad. Kot je dejal mu je v veselje, da se je pred kratkim v Ambrusu ustanovilo novo turistično društvo, saj prav na področju turizma Občina Ivančna Gorica izvaja različne aktivnosti. Jeseni bo po občini odprta tudi nova krožna pešpot, ki bo potekala tudi skozi kraje KS Ambrus. Prav tako je župan izpostavil zadovoljstvo nad novim otroškem igrišču, ki je bilo predano v uporabo ob prazniku občine, še v tem letu se bo zaključilo tudi s prenovo kulturnega doma, za naslednje leto pa je v načrtu obnova strehe in fasade na podružnični šoli.
V nadaljevanju so krajane nagovorili še predsednik krajevne skupnosti Ciril Šinkovec, predsednica novoustanovljenega turističnega društva Jožica Blatnik in predsednik Športnega društva Ambrus, Matej Tekavčič. V kulturnem programu so se predstavili poleg že omenjenega moškega pevskega zbora, otroški pevski zbor pod mentorstvom Monike Hočevar, na violinskih citrah se je predstavila Veronika Zajec, na harmoniki Nika Novak, s kratkim skečem pa je navdušila domača dramska skupina.
Prireditev se je tako kot že vsa leta, tudi letos zaključila na športnem igrišču, kjer jih je ob že tradicionalnem in nepogrešljivem golažu pozdravila nova brunarica v lasti športnega društva, ki je organiziralo tudi tekmovanje v vlečenju vrvi.

V Ambrusu pa bo zopet pestro v soboto 20. julija, ko bo domače gasilsko društvo prevzelo novo gasilsko vozilo.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki