Izpostavljamo

Dan državnosti smo praznovali na Polževem

Ivančna Gorica, 26.06.2013


V torek je na Polževem nad Višnjo Goro potekalo tradicionalno praznovanje dneva državnosti, ki ga že vrsto let pripravlja Občina Ivančna Gorica v sodelovanju z Občinsko turistično zvezo, župnijo Krka in lokalnimi društvi. Tudi letos je bilo praznovanje obeleženo z mašo za domovino in pestrim kulturnim programom.
Prireditev se je začela z mašo za domovino v cerkvici svetega Duha na vrhu Polževega, ki jo je daroval vojaški vikar dr. Jože Plut, skupaj z domačimi duhovniki, med njimi je bil tudi policijski vikar Janez Novak. Kot je v pridigi povedal Plut, se Slovenci ne smemo sramovati svoje bogate zgodovine in številnih pomembnih mož in žena, ki jih je imel naš narod v svoji dolgi preteklosti. Ob aktualnih razmerah v državi 22 let po osamosvojitvi, pa je poudaril, da je le poštenje tisto, ki nas bo zopet pripeljalo do lahko naš narod pripelje v boljše čase. Pri maši za domovino je sodeloval Mešani pevski zbor župnije Krka.
Slovesnost se je nato nadaljevala pri hotelu Polževo, kjer je z uvodnim t.i. »show programom«, okoli 500 obiskovalcev navdušil Orkester slovenske vojske. Zbrane občane, veterane vojne za Slovenijo, policijske veterane, gasilce in druge goste sta nagovorila župan Dušan Strnad in slavnostni govornik brigadir Slovenske vojske, Marjan Balant. Župan Strnad je ob tej priložnosti voščil ob državnem prazniku in pozval k večji zavesti, da je domovina samo ena in jo moramo ceniti. Brigadir Balant je v nagovoru predstavil dogodke iz osamosvojitvene vojne, ki so se odvijali na območju nekdanje občine Grosuplje, v tistem času je bil namreč odgovoren za vpoklic in popolnjevanje enot Teritorialne obrambe na tem območju. Izpostavil je zlasti enotnost, ki je veljala v tistem času tako med prebivalci, kot tistimi, ki so aktivno sodelovali v pripravi obrambe. Vsem prisotnim je v imenu pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske čestital ob dnevu državnosti s skupno željo, da bi večkrat s ponosom čutili, da je država v kateri živimo resnično naša domovina.
V nadaljevanju svečanosti je kulturni program popestril Oktet fantov Kulturnega društva Stična, praznovanje pa se je nadaljevalo ob zvokih Orkestra Slovenske vojske in tradicionalnem golažu. Vsak obiskovalec je prejel tudi mini slovensko zastavico, tudi z namenom, da bi še bolje znali ceniti slovenske državne simbole.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki