Ivančna Gorica dobila pokopališče

Ivančna Gorica, 13.06.2012


Minulo nedeljo je pri cerkvi svetega Jožefa v Ivančni Gorici potekala slovesno odprtje novega pokopališča. Potem, ko so bila izvedena zaključna dela na poslovilnem objektu in je bila po arheoloških raziskavah izvedena še ureditev površin za pokopališče, je le prišlo do uresničitve dolgo pričakovanih načrtov.
Ideja o pokopališču v Ivančni Gorici je stara približno dvajset let in je povezana z načrti dolgoletnega župnika Jožeta Kastelica. Z načrti gradnje cerkve in župnišča za novoustanovljeno župnijo je namreč obstajala tudi ideja o ureditvi pokopališča s poslovilnim objektom. Do delne uresničitve teh načrtov je prišlo že leta 2010 z izgradnjo poslovilnega objekta,letos pa so bila izvedena tudi dela na novem pokopališču.

Tako gradnja poslovilnega objekta kot pokopališča je potekala v sodelovanju župnije, krajevne skupnosti in občine. Poleg proračunskih sredstev občine so sredstva zbrali tudi krajani sami. Nova pridobitev je za krajane KS Ivančna Gorica izrednega pomena, saj so sedaj lahko uporabljali samo pokopališče in poslovilni objekt v Stični.
Ob slovesnem odprtju pokopališča so zbrane nagovorili predsednik KS Ivančna Gorica Anton Kralj, ki je predstavil potek del in se ob tej priložnosti zahvalil domačim izvajalcem del, za kvalitetno in cenovno ugodno opravljeno delo. Župan Dušan Strnad je izrazil zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem vseh treh strani, ki so sodelovale pri izvedbi projektov kljub težavam, ki so se pri tako obsežnem delu pojavljale. Ureditev pokopališča je bila del občinskih načrtov, da Ivančna Gorica postane moderno občinsko središče, kateremu pripadajo tudi takšni infrastrukturni objekti, kot je pokopališče.
Slovesen blagoslov vseh del in pokopališkega križa je opravil župnik Jurij Zadnik, ki je ob tej priložnosti županu simbolično predal tablico s številko Rimska cesta 17. Župan pa jo je izročil predsedniku krajevne skupnosti, ki bo s pokopališčem in poslovilnim objektom upravljala. Slovesnost se je nadaljevala z družabnim srečanjem, saj so v župniji ta dan organizirali t.i. župnijski dan.
Gradbena dela za ureditev pokopališča in nadstreška pri poslovilnem objektu so znesla 30.000 evrov, arheološke raziskave na zemljišču za pokopališče pa so stale približno 50.000 evrov.

Na pokopališču je prostora za 111 klasičnih grobov in 35 žarnih grobov z možnostjo razširitve do 70 žarnih grobov. V prihodnjih letih bi glede na potrebe sledila še izgradnja opornega in žarnega zidu z 72 žarnimi nišami.To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki