Izpostavljamo

Devetnajstič množično po Jurčičevi poti

Ivančna Gorica, 04.03.2012


Tradicionalni pohod po Jurčičevi poti je v našo občino zopet pritegnil tisoče pohodnikov iz vse Slovenije, ki so v lepem pomladanske m vremenu lahko uživali na poti od Višnje Gore do Muljave, nemalo pa je bil tudi takšnih, ki so pot podaljšali do Krke. Vseh, ki so na prvo marčevsko soboto obiskali Jurčičeve kraje naj bi bilo do osem tisoč.
Brez dvoma ostaja pohod po Jurčičevi poti eden najpriljubljenejših v zgodnjem pomladanskem času, saj je za mnoge pohodnike in ljubitelje narave prva sobota v marcu otvoritev vsakoletne sezone pohodov. Pohodnikom in organizatorjem pa je šlo letos na roke tudi vreme, ki je omogočilo še lepše doživljanje kulturne in naravne dediščine, iz katere je črpal snov za svoja dela tudi pisatelj Jurčič. Ker prireditev dosega tudi veliko medijsko odmevnost, je to priložnost izkoristila tudi Občina Ivančna Gorica za promocijo nove vidne podobe in slogana Prijetno domače. Tako so pohodniki na stojnici v Višnji Gori in na Muljavi prejeli nova promocijska gradiva ali kupili kakšen spominek iz nove vidne podobe Prijetno domače.
Letošnjega pohoda so se udeležili tudi gostje iz pobratene občine Hirschaid z županom Andreasom Schlundom na čelu, ki sta jih gostila naš župan Dušan Strnad in njegov predhodnik Jernej Lampret. Tudi oni so lahko uživali v prijaznosti in gostoljubnosti prebivalcev ob poti, ki ta dan vsako leto sprejmejo pohodnike iz vse Slovenije. Tudi letos so bili pohodniki deležni brezplačnega čaja, vsak je dobil jabolko iz kmetije Erjavec, poskrbljeno je bil o tudi za prevoz iz cilja poti do Višnje Gore in še kaj. Tako v Višnji Gori kot na Muljavi pa sta bili na predvečer pohoda odprti likovni razstavi, ki sta tudi pritegnili pozornost obiskovalcev.
Udeležence pohoda so na zaključni prireditvi na Muljavi pozdravila župan Dušan Strnad in župan Andreas Schlund, predsednik PD Polž Aleš Erjavec in predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, slavnostni nagovor pa je imel dramski igralec Roman Končar, ki je s svojim energičnim nastopom vzbudil pozornost pohodnikov. V kulturnem programu so poleg članov domačega kulturnega društva sodelovali še Godba Stična, KD Stična, Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica in Glasbena šola Grosuplje – podružnica Ivančna Gorica.
Vsako leto vse več pohodnikov pot podaljša do Krke, kjer tamkajšnje turistično društvo odpre vrata Krške jame, v stari podružnični šoli, ki jo je obiskoval tudi Josip Jurčič, pa so se letos predstavljala krška društva, učenci Podružnična šole Krka, ki prvo leto deluje v novih prostorih pa so pohodnikom predstavili turistično nalogo z naslovom Všeč mi je v deželi Desetega brata - čebelar sem!
Pohod je bil tudi letos uspešno izpeljan v sodelovanju Občine Ivančna Gorica in Planinskega društva Polž iz Višnje Gore, ki skupaj z muzejem na Jurčičevi domačiji nosi največ bremena pri organizaciji. Seveda organizacija take prireditve ne bi bila mogoča tudi brez drugih sodelujočih organizacij; krajevne skupnosti Višnja Gora, Muljava in Krka, občinske turistične zveze in turističnih društev Višnja Gora, Muljava in Krka, gasilskih društev Višnja Gora, Kriška vas in Muljava, ŠK Polževo, DPŽ Ivanjščice in ZŠAM Ivančna Gorica. Prepričani smo lahko, da bo prihodnja, že 20. izvedba pohoda po Jurčičevi poti, enako uspešna ali pa še boljša.

Več fotogafij v Fotogaleriji »


Video izseki iz Jurčičevega pohoda


Nagovor župana Dušana Strnada

 To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki