4. Ivankin sejem je uspel

Ivančna Gorica, 18.04.2011


V petek 15. aprila je Občina Ivančna Gorica v sodelovanju z društvi in posamezniki uspešno izvedla že četrti velikonočni Ivankin sejem. Sejem, ki je poimenovan po Ivanki iz legende, ki govori o nastanku imena Ivančne Gorice, je potekal tradicionalno na »cvetni petek«, na Sokolsko ulico v središču Ivančne Gorice pa je privabil množico obiskovalcev. Letos se je na več kot 30 stojnicah predstavljalo rekordno število ponudnikov in razstavljalcev.

Na sejmu so sodelovali naslednji: kmetija Erjavec (suho sadje in drugi izdelki), kmetija Bregar (ekološko pridelano sadje in žita), kmetija Zabukovec (mlečni izdelki), Društvo podeželskih žena Ivanjščice (domače dobrote, ponudba kmečkih turizmov), Čebelarski društvi Stična in Krka-Zagradec (med in razni čebelarski izdelki), Grad Barle Otilija (zelišča), Maček Meta (zelišča), kmetija Plavica (zdravilni čaji), Baša Marjeta (umetnostno lončarstvo), Perko Henrik (ročno kovaštvo), Ciril Sadar (stavbno mizarstvo), Perko Franc (pleteni izdelki), Rus Ivan (pleteni izdelki), Nose Anton (pletene košare), Černivec Anton (žganjekuha), Klavs Anica (izdelovanje zobotrebcev), Ceglar Sonja in Meglen Marjetka (izdelovanje butaric), Štefan Nose (etnološka zbirka), Danica Jerkovič (delavnica za upočasnitev časa). Svojo dejavnost so predstavljali tudi Turistično društvo Ivančna Gorica (predstavitev slovenske kulturne dediščine), Krajevna organizacija RK Ivančna Gorica, Unithing d.o.o. (filter za vodo), Kmetijska zadruga Stična, Slaščičarstvo Kovačič, Mesarstvo Maver, izdelovalec savinjskega želodca Mlinar Jože, Knjižnica Ivančna Gorica in Jarina, zadruga za razvoj podeželja.
Učenci OŠ Stična so na svoji stojnici slikali na panjske končnice, dejavnost Lokalne akcijske skupine »Sožitje med mestom in podeželjem« v katero je vključena tudi občina Ivančna Gorica, pa je predstavljal Zavod za razvoj podeželja CIZA. Občina namreč v okviru LAS-a vsako leto prijavlja projekte za razvoj podeželja iz EU programa Leader.

Sočasno s sejemskim dogajanjem je potekal tudi pester kulturni program v katerem so sodelovale domače pevske in folklorne skupine. Predstavili so se pevci DU Šentvid pri Stični »Sončni žarek«, Pevski zbor Harmonija, Pevci ljudskih pesmi Studenček, Vokalna skupina Šentviški slavčki in folklorni skupini iz Stične in Šentvida. Ob koncu je za dobro razpoloženje poskrbel ansambel Povratniki. Za dodatno gostinsko ponudbo so skrbeli lokali, ki delujejo na Sokolski ulici, še posebej pa s svojo stojnico Gostilna na Sokolski.

V prostorih poslovne stavbe Žolnir so si obiskovalci lahko ogledali tudi likovno razstavo KD likovnikov Ferda Vesela Šentvid pri Stični. Prava atrakcija sejma pa je bil nastop članov TD Ivančna Gorica, ki so v sodelovanju s Konjerejskih društvom Radohova vas in KZ Stična pripravili prikaz starega kmečkega orodja na vpreženem vozu »lojtrniku«. Cilj njihovega nastopa je bil prikazati bogato kulturno-etnološko dediščino v naši občini, pri čemer velja poudariti, da se z zbiranjem in restavriranjem tovrstnih predmetov ukvarja kar nekaj občanov.

Na sejmu so svojo najnovejšo pridobitev, sodobno gasilsko vozilo GVC 16/25, predstavili tudi člani PGD Ivančna Gorca.

Skupna ocena udeležencev sejma je bila, da je sejemski dan uspel in da so podobne prireditve v bodoče še dobrodošle, Občina Ivančna Gorica pa načrtuje v nekaj tednih začeti tudi z organizacijo redne sobotne tržnice na Sokolski ulici.

 

 Galerija slik
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki