Vabljeni na Jurčičevo pot

Ivančna Gorica, 02.03.2010


Občina Ivančna Gorica, Planisnko društvo Polž Višnja Gora in organizacijski odbor pohoda po Jurčičevi poti, vabijo vse ljubitelje narave in slovenske književnosti na tradicionalni 17. pohod po Jurčičevi poti, v soboto 6. marca 2010.

Tudi letos bomo na prvo soboto v marcu, ne glede na vremenske pogoje ob spominu na rojstvo avtorja prvega slovenskega romana, Josipa Jurčiča, Jurčičevi rojaki organmizirali že 17. pohod po Jurčičevi poti. Ob 150-letnici pisateljevega rojstva smo želeli z njo poudariti bogato dediščino Jurčičevega ustvarjalnega opusa. Danes s ponosom ugotavljamo, da pot nismo sprejeli samo domačini, temveč so jo za svojo "vzeli" številni pohodniki iz vse Slovenije. Pot je "živa", tako na dan množičnega pohoda, kakor tudi tekom leta.

Pot se začenja v starodavni Višnji Gori, kamor naj bi Jurčič kratek čas hodil v šolo, in se konča na Jurčičevi domačiji na Muljavi, kjer je Jurčičeva rojstna hiša danes preurejena v muzej, celotna domačija pa v muzej na prostem izvirne kmečke stavbne dediščine. Pot, je torej šolska pot mladega Jurčiča, z njo pa je povezana Muljava kot rojstni kraj prvega slovenskega romana Deseti brat, z Višnjo Goro, rojstnim krajem prve slovenske povesti, Sreča v nesreči, Janeza Ciglerja.Program 17. pohoda po Jurčičevi poti


SPREMLJEVALNE PRIREDITVE

sreda, 3. marec ob 9. uri
sejna soba Občine
Srečanje mladih novinarjev in literatov občine Ivančna Gorica

četrtek, 4. marec, ob 18. uri
Mestna hiša v Višnji Gori
Razstava umetnostnega varilca Jožeta Lisca

petek, 5. marec, ob 17. uri
Jurčičeva domačija
Poklon rojakuSLAVNOSTNA PRIREDITEV OB ZAKLJUČKU POHODA


sobota, 6. marec, ob 11.30 uri

Jurčičeva domačija na Muljavi


slavnostni nagovor mag. Marjana Hribarja

direktor direktiorata za turizem na ministrrstvu za gospdarstvo

sodelujejo še:
Godba Stična
sopranistka Jerica Steklasa
člani KD Josip Jurčič Muljva
Mešani pevski zbor Zborallica, KD Stična
humoristka "Liparjeva mama" iz Dednega Dola pri Višnji Gori
Ansambel KrjaveljKORISTNE INFORMACIJE

Start pohoda je v Višnji Gori, med 7. in 10. uro zjutraj, kjer bodo pohodniki lahko pred mestno hišo opravili prvo žigosanje pohodnega dnevnika. Žigosanje izvaja domače Planinsko društvo Polž Višnja Gora, ki je tudi upravljalec Jurčičeve poti.
V Višnji Gori bodo urejena parkirišča za osebna vozila in avtobuse. Avtobusna parkirišča bodo dodatno urejena še v Ivančni Gorici in na Muljavi, za ta parkirišča bodo redarji šoferjem posredovali načrt poti do parkirišč. Prihod v Višnjo Goro je možen tudi z vlakom ali redno avtobusno linijo (glej vozni red).

Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih, vse do Polževega kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m). Že pred Polževim, na Zavrtačah je drugo žigosanje kartončkov, predvidena pa je tudi možnost postanka za počitek in okrepčilo. Na voljo bo tudi zadostno število WC-jev.

S Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Na cilju pri Jurčičevi rojstni hiši pohodniki opravijo še zadnje tretje žigosanje kartončkov. Obiskovalci si ob tej priložnosti lahko ogledajo Jurčičevo rosjtno hišo in cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem in freskami Janeza Ljubljanskega. Tisti najzgodnejši in z največ energije se lahko odpravijo še do Krke in si ogledajo izvir reke Krke v Krški jami in razstavo v podružnični šoli. Jama in razstava bosta odprti do 14. ure.

Za povratek z Muljave nazaj proti Ivančni Gorici, do Višnje Gore, bo organiziran avtobusni prevoz. Asvtobusi bodo pohodnike vozili od 11.00 do 15.30 ure. S Krke bo organiziran avtobusni prevoz ob 15.30 uri, izpred cerkve sv. Kozma in Damijana.


Vozni redi avtobusov in vlakov za soboto 6. marca 2010:

VOZNI RED VLAKOV

ODHOD IZ LJUBLJANE, SMER VIŠNJA GORA
7.33
9.28
ODHOD IZ NOVEGA MESTA, SMER VIŠNJA GORA
6.31
ODHOD IZ VIŠNJE GORE (IVANČNA GORICA), SMER LJUBLJANA
14.21 (14.14)
16.51 (16.43)
ODHOD IZ VIŠNJE GORE (IVANČNA GORICA), SMER NOVO MESTO
17.56 (18.04)
VOZNI RED AVTOBUSOV
ODHOD IZ LJUBLJANE , SMER VIŠNJA GORA
6.55
ODHOD IZ VIŠNJE GORE (IVANČNA GORICA), SMER LJUBLJANA
12.28 (12.15)
--- (14.10)
ODHOD Z MULJAVE (IVANČNA GORICA), SMER LJUBLJANA
17.56 (18.03)

Dodatne informacije na telefonski številki, (01) 781 21 00, na dan pohoda pa na
številki 041 788 660.
Zdravniška pomoč na dan pohoda na telefonski številki 040 729 221 ali 112Opis poti
Pešpot iz Višnje Gore na Muljavo je izziv za vse, ki ste željni posamično ali v družbi preživeti dan v čudoviti naravi in izbranem kulturnem okolju. Hoje po 15 km dolgi poti brez postankov je dobre 3 ure. Jurčičevo pot smo Slovenci sprejeli za svojo, tradicionalno, saj se vsako leto prvo soboto v marcu veselo odpravimo po njej, ki smo jo leta 1998 podaljšali s šolsko potjo do Krke.

Prve korake Jurčičeve poti zastavimo v Višnji Gori ob železniški postaji. Odpravimo se proti staremu mestnemu jedru z ohranjeno urbanistično zasnovo in naš postanek je ob cerkvi sv. Ane. Na Mestnem trgu prvič žigosamo dnevnike. Za staro šolo se začne vkreber mehka gozdna pot in po dvajsetih minutah dosežemo razvaline Starega gradu gospodov Višnjegorskih iz 11. stol. (508 m). Od tu se napotimo proti vasici Pristava (550 m), zavijemo levo k vasici Zavrtače (drugi kontrolni žig) in hodimo lep čas po gozdnem kolovozu. Po poldrugi uri zmerne hoje pridemo do hotela Polževo in na vrhu Polževske planote zagledamo podružnično cerkvico Sv. Duha (630 m) z imenitnim gotskim portalom. Do vasi Male Vrhe (517 m) potrebujemo 20 minut hoje.

Zdaj vstopamo v osrčje krajev, v katere je Jurčič postavil večino svojih pripovedi. Iz vasi zavijemo proti vzhodu, proti komaj vidnim razvalinam gradu Roje – prizorišču Jurčičeve povesti Grad Rojinje. Od tod se spustimo precej strmo navzdol, obidemo sotesko in se spustimo do kmetije Kaščarjevih, ki stoji v bližini razvalin gradu Kravjek, nekoč Weineck, v Desetem bratu Slemenice; grad je prvič omenjen v listinah 1243. leta. Pot nas nas nato pripelje do cerkve sv. Janeza Krstnika, kjer se je vredno ustaviti tudi zaradi groba viteza Foedransberga, enega izmed lastnikov gradu Kravjek. Pot od Kravjeka čez vas Oslica je lepa in po dvajsetih minutah smo na cilju.
Sprejme nas Jurčičeva domačija, svet kulturne dediščine in izvirne domačnosti. Domačija pisatelja Josipa Jurčiča se je razvila v pravi etnografski muzej na prostem, ki ga na leto obišče nad 10.000 ljudi. Poseben čar pa dodaja Jurčičevini Letno gledališče, kjer domača gledališka skupina vsako leto uprizori eno izmed Jurčičevih del.

Z Muljave lahko nadaljujemo pot proti Krki, kamor je Jurčič začel hoditi v šolo. Predno zapustimo Muljavo, se ustavimo v poznogotski cerkvici Marijinega Vnebovzetja, znani po zlatem baročnem oltarju in znamenitih freskah Janeza Ljubljanskega iz sredine 15. stol.
Od tod se napotimo proti Potoku, vasici pod Muljavo, čez Znojile po stezi pod rebrijo do Trebnje Gorice in naprej do izvira Krke. Krška jama je urejena, osvetljena, v njej si v akvariju lahko ogledate avtohtono človeško ribico.

Jurčičevo pot je trasiralo Planinsko društvo Viharnik Ljubljana, pot od leta 2006 upravlja Planinsko društvo Polž Višnja Gora.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki