Za nami je 17. pohod po Jurčičevi poti

Ivančna Gorica, 09.03.2010


V soboto, 6. marca, je potekal že 17. Pohod po Jurčičevi poti, od Višnje Gore do Muljave, s podaljškom poti do Krke. V lepem vremenu se je pohoda udeležilo okrog 10.000 pohodnikov iz vse Slovenije.

Jurciceva potObčani občine Ivančna Gorica želimo svojemu rojaku, avtorju prvega slovenskega romana Josipu Jurčiču, izkazati posebno čast in hvaležnost za bogato dediščino, ki nam jo je zapustil. Zato smo poleg skrbi za ureditev Jurčičeve rojstne hiše kot muzejskega objekta in celotne domačije kot izvirnega etnografskega muzeja na prostem, pred 17-imi leti razvili idejo o spominski poti pisatelja Jurčiča, pri čemer je bila za osnovo vzeta pot, ki jo je mladi Jurčič večkrat prehodil ko je obiskoval  šolo v Višnji Gori.

Dan pred pohodom je v Višnji Gori in okolici snežilo, sobotno jutro pa je pohodnike sprejelo v soncu in lahko so uživali v prijetni hoji po zimsko okrašeni pokrajini.

pohodNa pot se je podal, sicer prvič, tudi slavnostni govornik na zaključni prireditvi, mag. Marjan Hribar, direktor direktorata za turizem pri ministrstvu za gospodarstvo. Goste so v višnjanski mestni hiši sprejeli predsednik organizacijskega odbora pohoda podžupan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, predsednik Planinskega društva Polž Višnja Gora Aleš Erjavec, predsednik domače krajevne skupnosti Janko Zadel, predsednik Občinske turistične zveze Pavel Groznik in predstavniki drugih društev in sodelujočih organizacij pri izvedbi programa. Pohoda, ki velja za nekakšen vsakoletni uvod v planinsko sezono se je udeležil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Franci Ekar.

jurciceva potPohodnike je med potjo spremljalo lepo vreme in dobra ponudba domačinov in domačih društev, ki so kot vsako leto, tudi letos poskrbeli za dobro počutje udeležencev pohoda. Na vmesnih postojankah, zlasti na Zavrtačah in na Polževem je bila priložnost za okrepčilo, pohodniki pa so si med potjo lahko ogledali tudi kulturno-zgodovinske spomenike in kraje iz katerihje črpal motive za svoje zgodbe pisatelj Jurčič.

Jurčičeva domačija je kot vsako leto gostila planince in pohodnike na cilju poti, tisti z največ energije pa so lahko pot podaljšali vse do Krke, kjer je bila na ogled Krška jama, svoja vrata pa je odprla tudi podružnična šola z svojo razstavo.

Jurciceva potNa zaključni prireditvi, je imel slavnostni nagovor mag. Marjan Hribar, ki je poudaril vlogo pohodništva in planinstva pri razvoju slovenskega turizma. Z roko v roki lahko pripomoreta k prepoznavnosti naše domovine in ustvarjanju dodatne vrednosti naših naravnih in kulturnih lepot. Še posebej razveseljiva je bila novica, da bo ministrstvo za gospodarstvo letos prvič objavilo razpis za sofinanciranje obnove planinskih postojank.

V kulturnem programu so nastopili, sopranistka Jerica Steklasa, Mešani pevski zbor Zborallica - KD Stična, člana domačega kulturnega društva Josip Jurčič z odlomkom iz letošnje predstave letnega geldališča na Muljavi Tihotapci, ter Stiška godba. Nekaj aktualnih družbeno-političnih tem je s šaljivimi verzi in pristno domačo govorico povedala Marija Medved iz Dednega Dola v vlogi Liparjeve mame. Ob koncu je za zabavo poskrbel še Ansambel Krjavelj.

Celotna prireditev je potekala v soorganizaciji občine in PD Polž ob sodelovanju krajevnih skupnostih Višnja Gora, Muljava in Krka, Jurčičeve domačije, Zveze kulturnih društev Ivančna Gorica in kulturna društva Janez Cigler Višnja Gora, Josip Jurčič Muljava in Kresnička, JSKD IO Ivančna Gorica, Občinske turistične zveze Ivančna Gorica in turističnih društev Višnja Gora, Polževo, Muljava, in Krka, Gasilske zveze Ivančna Gorica in gasilskih društev Višnja Gora, Kriška vas in Muljava, Društva podeželskih žena Ivanjščice ter Združenja šoferjev in avtomehanikov Ivančna Gorica.

Tisti, ki se letošnjega množičnega pohoda niste udeležili, vabljeni na pot po Deželi Desetega brata vse dni v letu.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki