Izpostavljamo

Predstavitev knjige Prvi pomladni cvet – roman Ivana Sivca o življenju in delu Josipa Jurčiča

Ivančna Gorica, 15.09.2021


Minuli vikend je bil v Občini Ivančna Gorica literarno obarvan. Svojo novo knjigo, z naslovom Prvi pomladni cvet – Realistična romantika Josipa Jurčiča, je predstavil pisatelj Ivan Sivec. Dogodka sta se odvijala v soboto, 11. 9., v Kulturnem domu v Šentvidu pri Stični in v nedeljo, 12. 9., v letnem gledališču Jurčičeve domačije na Muljavi. Knjiga je bila v jubilejnem letu izdana ob podpori Občine Ivančna Gorica ter Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica ter bila prvič predstavljena prav v krajih, kjer je Jurčič zagledal luč sveta. Oba dogodka je z razgibanim repertoarjem glasbeno obogatila skupina Propertea.
Pisatelj Ivan Sivec v biografskem romanu prikazuje življenje in delo slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča, vse od rojstva do smrti oziroma do velike slovesnosti na Muljavi leta 1882. Jurčičevo pot odstira v desetih zaokroženih poglavjih, z zanimivimi podrobnostmi iz njegovega življenja.

Poseben poudarek daje njegovemu časnikarskemu delu pri Slovenskem narodu in leposlovnih listih. Spremni besedi sta napisala župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in akademik prof. dr. Janko Kos.
Sprva nam je avtor orisal zgodovinsko in kulturno dogajanja ter spregovoril o pisatelju Josipu Jurčiču. Nato nam je predstavil nastajanje knjige in med drugim povedal, da je knjiga nastajala več desetletij, tako v mislih kot z zbiranjem podatkov, branjem knjig, obiskovanjem knjižnic, muzejev, različnih zgodovinskih oddelkov. Jurčič mu je bil všeč še posebej zato, ker je znal biti vedno tudi hudomušen, vesel, izviren v prikazovanju vaških posebnežev. V zadnjem delu se je pisatelj sproščeno sprehodil med obiskovalci in navdušeno odgovarjal na vsa odlična vprašanja, ki so mu jih zastavili.

Na Muljavi pa je zbrane obiskovalce nagovoril župan Občine Ivančna Gorica gospod Dušan Strnad. V svojem nagovoru je predvsem poudaril, da je Jurčičevo leto s številnimi dogodki doseglo svoj namen. Povedal je, da nas bodo na to jubilejno leto spominjale tudi knjige in literarna dela, ki so in še bodo izšle letos. Eno od teh je tudi literarno delo Ivana Sivca. Vsem prisotnim je zaželel prijetno branje ob obujanju spominov iz življenja pisatelja Josipa Jurčiča.
Velja omeniti tudi, da je Ivan Sivec že poldrugo desetletje vedno med prvimi tremi najbolj branimi slovenski pisatelji. Napisal je že 166 knjig. Med najbolj odmevnimi so zgodovinski romani, zbirka Slovenske grajske zgodbe, biografski romani in knjige iz zbirke Dotik srca. Njegovo pisateljevanje je zaslužna profesorica dr. Helga Krisper Glušič označila kot vitalistični realizem oz. novi realizem s primesmi dokumentaristike. Dobil je več vidnih nagrad, najvišjo leta 2019, in sicer red za zasluge za narod. V obrazložitvi je zapisano, da je visoko državno odlikovanje prejel za 'izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest'.

S cenjenim pisateljem Ivanom Sivcem smo preživeli dva literarno bogata večera, na njegovi umetniški poti pa mu želimo še mnogo ustvarjalnega navdiha.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki