Izpostavljamo

Spoznaj staro obrt – LONČARSTVO v občini Ivančna Gorica

Ivančna Gorica, 28.07.2021


Občina Ivančna Gorica je leta 2019 uspešno kandidirala na 1. Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Suhe krajine, Temenice in Krke v letu 2018, ki se sofinancira iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj s projektom Spoznaj stare poklice in obrti. Vodilni partner pri projektu je Občina Ivančna Gorica, projektni partner pa Foto in video storitve Dejan Maver s.p.
Projekt se izvaja v dveh fazah. V letu 2020 je bila v 1. fazi izvedena raziskava starih poklicev in obrti na območju občine Ivančna Gorica in širše na območju LAS STIK. Predstavitev analize avtorja mag. Dušana Štepca je bila izvedena v prostorih nekdanje podružnične šole v Hrastovem Dolu. Po predstavitvi je bil na podlagi analize in pridobljenih podatkov opravljen predlog šestih tradicionalnih obrti in z njimi povezanih poklicev, ki bodo skozi projekt obširno predstavljeni.
Izmed izbranih šestih tradicionalnih obrti je bila kot prva predstavljena obrt Pletarstvo, tokrat pa predstavljamo LONČARSTVO, ki uvrščamo med domače obrti. Kljub temu, da lončarstvo v občini Ivančna Gorica ni bilo razvito pa so bili naši kraji nekaj časa z njim tesno povezani, saj je v gradu Podsmreka pri Višnji Gori Slovenski etnografski muzej okoli leta 1970 postavil stalno razstavo o lončarstvu na Slovenskem, ki je bila na ogled vse do leta 1990, ko so jo prenesli v Slovenski etnografski muzej. Tradicionalno lončarstvo predstavlja osnovo tudi za izdelovanje uporabne in unikatne keramike. Ta sodobnejša rokodelska dejavnost je na Slovenskem postala popularna od sredine devetdesetih let 20. stoletja dalje. Uvrščamo jo med umetnostne obrti, kjer je poudarek bolj na uporabi sodobnejših lončarskih in keramičnih oblik ter tehnologij. Med tovrstnimi izdelovalci na območju naše občine izstopata Marjeta Baša iz Kala pri Ambrusu in Andrej Malovrh iz Ivančne Gorice.
Predstavitev lončarske obrti v naši občini bo predvajana preko spleta in sicer na spletni strani občine www.ivancna-gorica.si, YouTube kanalu TV Prijetno domače in na Facebook strani Občine Ivančna Gorica. Predstavitev filma o lončarstvu je bila predvajana v sredo, 28. julija 2021, ob 20. uri.

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki