Izpostavljamo

VIDEO: Dokumentarni film o Antonu Drabu in njemu posvečeni spominski sobi

Ivančna Gorica, 07.05.2021


Jurčičev praznik, 3. maja, je knjižnica Ivančna Gorica v varnih pogojih počastila s snemanjem dokumentarca o Antonu Drabu in z obiskom nove Drabove spominske sobe v Šentvidu pri Stični. Z ogledom sobe in besedami za medije so namreč sodelovali: župan Dušan Strnad, podžupanja Martina Hrovat, predsednik KS Šentvid pri Stičnči, Silvo Praznik. Oglejte si prispevek s Televizije Vaš kanal na spodnji povezavi:

MARTIN KASTELIC POSNEL FILM O ANTONU DRABU

V okviru projekta "Srečava se v knjižnici" ivanška knjižnica sodeluje z mladimi in ranljivimi skupinami tako, da jih vključujejo v vse procese dela, tokrat celo v snemanje kratkega dokumentarnega filma o Antonu Drabu. Dijak Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, Martin Kastelic iz Šentvida pri Stični, je posnel otvoritev in pričevanja o Drabu, trenutno pa dokončuje montažo filma, ki se bo predvajal šolskim skupinam ob obisku Drabove spominske sobe. Pred vami je za okus na ogled že nekaj videomateriala.

SODELUJOČI
V uvodu sta nagovor knjižničarjev in besede podžupanje Martine Hrovat. Skrbnik domoznanske zbirke, Roman Rozina, je predstavil Drabovo zbirko, predsednik KS Šentvid pri Stični, Silvo Praznik pa je poudaril pomen spominske sobe. V nadaljevanju sledi obujanje spominov nanj in kratek kulturni program z otvoritve s citrarko Tanjo Zajc Zupan in Tejo Saksida - za Toneta in za duše vseh nas, ki so nam v tem času kulturni dogodki oddaljeni.
Tone je umrl lani v 92. letu starosti, knjižnici pa zapustil bogato zbirko gradiva o naših krajih in ljudeh. V tem času so uredili gradivo in njegovo sobo premestili v prostore KS Šentvid pri Stični.

Knjižnica se zahvaljuje pričevalcem: Ljubi Štrubelj (Tonetova sestra), Milki Gruden (nečakinja), Tereziji in Jožetu Adamlje (soseda) in Mariji Markovič (soseda).

OGLED SOBE IN RAZSTAVE

Dogovorite se lahko za šolski ogled spominske sobe s knjižnico na 031 707 978.
Za posamične oglede je kontakt Milka Gruden na 031 777 814. Oglede izvajamo izključno v varnih pogojih, tako je bil tudi posnet film.

Na ogled je tudi Drabova razstava in razstava domačega likovnega društva Ferda Vesela : "Jurčičeve podobe".

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki