Izpostavljamo

Iz Ivančne Gorice do Ljubljane po dvotirni železniški progi

Ivančna Gorica, 17.02.2021


Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob koncu leta 2020 posredoval Pobudo identifikacije investicijskega projekta za Državno prostorsko načrtovanje za nadgradnjo železniške proge št. 80 državna meja – Metlika – Ljubljana na odseku Ivančna Gorica – Ljubljana na Ministrstvo za okolje in prostor. Pri pripravi prostorskega načrtovanja smo sodelovale tudi občine ob omenjeni trasi železniške proge.
Z dnem 21. 1. 2021 je na svoji spletni strani javno objavilo pobudo za pripravo državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge št. 80 državna meja – Metlika – Ljubljana na odseku Ivančna Gorica – Ljubljana: https://www.gov.si/teme/drzavni-prostorski-nacrti/. Pobuda bo objavljena do 22. 2. 2021, v času njene objave pa lahko javnost nanjo poda svoje predloge in pobude.

Nadgradnja železniške proge na odseku Ivančna Gorica – Ljubljana bo obsegala nadgradnjo obstoječe proge, vzpostavitev dvotirnosti in elektrifikacije, nov potek na posameznih odsekih, preureditev postaj, postajališč in prehodov preko proge ter nadgradnjo signalno varnostnih naprav.
Investicija bo pomenila vožnjo vlakov iz Ivančne Gorice v Ljubljano na 30 minut. Z nadgradnjo proge in izboljšanjem vozno-tehničnih elementov železniških tirov se bodo bistveno izboljšali tudi potovalni časi, in sicer bodo direktni vlaki med Ljubljano in Ivančno Gorico lahko prišli v 25 minutah.

Cilj nadgradnje proge je torej izboljšati javni železniški potniški promet, ki bo s takšnimi potovalnimi časi in s takšnim potovalnim udobjem konkurenčnejši motornemu, zlasti osebnemu prometu, in bo tako privabil bistveno večje število uporabnikov.

Začetek nadgradnje železniške proge na odseku Ivančna Gorica – Ljubljana je sicer predviden v letu 2027, gradnja pa bo predvidoma trajala 3 do 4 leta. Celotna preliminarna investicijska vrednost je 473,4 milijonov evrov.

Prilogi:
pdfJavno naznanilo (.pdf 85KB)
pdfPovzetek za javnost (.pdf 8.9MB)


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki