Izpostavljamo

VIDEO: 210 novih zelenih bralcev v občini Ivančna Gorica

Ivančna Gorica, 15.06.2020


V teh dneh so ob projektu Zeleni bralec potekale podelitve majic vsem drugošolcem v naši občini, ki jih je kot nagrado in vzpodbudo omogočil župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad. Ob koncu drugega razreda učenci osvojijo branje in postanejo bralci. Projekt podpira občina, v njem sodelujejo knjižničarji, učitelji, starši in njihovi otroci - drugošolci. Knjižnica Ivančna Gorica izvaja projekt že četrtič in poteka skozi celo šolsko leto.
Župan Dušan Strnad, ki je promotor branja, podpira projekt tako, da je omogočil nakup zelenih majic za vse drugošolce v naši občini. Naj povemo, da je Občina Ivančna Gorica tudi »Branju prijazna občina«.
Ob koncu šolskega leta drugošolci prejmejo zelene majice. Zelena barva ponazarja občinsko podobo »Prijetno domače« kot tudi ime tega projekta. Na majicah je pri deklicah ilustrirana Zelena bralka Tinca, pod katero piše »Že berem sama« in za dečke Zeleni bralec Bine, pod katerim piše »Že berem sam«. Letos imamo 210 novih mladih bralcev.
Knjižničarji in učitelji se zavedajo pomena bralne vzgoje, bralne kulture in bralne pismenosti v naši občini, zato se med seboj povezujejo in sodelujejo. Želijo si, da bi učenci v prihodnosti postali dobri bralci. Drugošolci se vse leto intenzivno učijo brati in postopoma osvajajo tehniko branja. Pri tem jim pomagajo učiteljice, ki jih motivirajo in spodbujajo z raznovrstnimi modeli bralne vzgoje. Doma jim pomagajo starši, ki izvajajo bralno vzgojo. Knjižničarji vsem drugošolcem v knjižnici prikažejo s knjižno in knjižnično vzgojo pomen branja, kulturo obnašanja, predstavijo raznovrstne knjige, nastanek knjige, kako deluje knjižnica, izposoja knjig, jih povabijo na različne dejavnosti v knjižnico in na ponovni obisk knjižnice. Učence povabijo k vpisu v knjižnico, če seveda še niso vpisani. V tem letu se je v knjižnico na novo vpisalo preko 40 drugošolcev. Bližajo se počitnice, zato si bodo lahko izposojali knjige in vadili branje.
Vsako leto je organiziran slavnostni sprejem za bralce z županom. V letošnjem letu so nameravali pripraviti zaključek v PŠ Višnja Gora, vendar je bila prireditev zaradi izrednih razmer odpovedana. Kljub temu drugošolci niso ostali brez županove čestitke. Ker ni bilo možnosti, da bi jih župan obiskal, je pripravil posnetek kar iz svoje pisarne. Drugošolcem je čestital, da so postali bralci. Ponosen je na njih. Položil jim je na srce, naj imajo knjigo vedno pri roki. Posnetek si lahko ogledate spodaj.
Knjižničarki Petra in Anita (Anita je bila oblečena v Zeleno bralko Tinco) sta obiskali vse drugošolce kar pred njihovo šolo. Zelena bralka Tinca je učencem povedala, kako se je tudi ona trudila z učenjem branja. Je pa še malo zelena, kakor jabolko, ki mora še zoreti. Pove jim še, da mora še veliko brati, da bo postala dobra bralka. Več ko bo brala, bolj bo zorela, manj se ji bo zatikalo, bolj bo razumela, kaj bere. Presenetili sta jih tudi z darilom in sicer sta novim mladim bralcem podelile zelene majice. Drugošolci so si z veseljem oblekli majice ter se fotografirali z Zeleno bralko Tinco. Zatem so si v razredu z učiteljico pogledali čestitko župana kar preko spleta. Tisti dan so učenci – zeleni bralci še posebej ponosno hodili po šoli in so imeli čisto zares prazničen dan.

Drugošolcem čestitamo za izjemno pomemben korak v njihovem življenju. Želimo jim še veliko bralnih dogodivščin. Naj jim bo županova nagrada še dodatna spodbuda k branju in k obisku knjižnice.


Zapisala: Petra Volkar

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki