27. Pohod po Jurčičevi poti – potujte skozi zgodovino knjige na Slovenskem

Ivančna Gorica, 06.03.2020


Jurčičev pohod že tradicionalno poteka na prvo soboto v mesecu marcu. Letos je prav posebej tematsko obarvan po projektu Poti knjige, zaznamovale pa ga bodo tudi literarne vsebine nekaterih muzejev in ustanov. V sklopu pohoda se boste na cilju lahko zabavali ob glasbi skupine Čuki ter se sprehodili med številnimi stojnicami z domačo ponudbo in ročnimi izdelki.
Si predstavljate, kako je nekoč izgledalo pisanje knjige? To edinstveno zapuščino boste 7. marca imeli možnost spoznati v sklopu že 27. Pohoda po Jurčičevi poti, ki je v prvi vrsti predvsem literarno obarvan. Vsako leto omenjena tradicionalna prireditev postreže z literarnimi novostmi, ki jih v ospredje postavljamo ravno zaradi prvega romanopisca Josipa Jurčiča, po katerem je pohod tudi dobil ime.
Letošnja tema pohoda je poimenovana po projektu Poti knjige, katerega smo v tem letu vzpostavili z namenom popeljati obiskovalce skozi bogato pisno zgodovino Slovencev. S projektom Poti knjige smo se med seboj povezale ustanove, ki skrbimo za ohranjanje literarne dediščine, in sicer Grad Bogenšperk, Trubarjeva domačija, Frančiškanski samostan Novo mesto, Muzej krščanstva na Slovenskem in Jurčičeva domačija. Produkt povezovanja je knjižica z naslovom Poti knjige, ki je zasnovana kot delovni list, s pomočjo katerega obiskovalec spoznava svet pisateljev in drugih ustvarjalcev na kulturnem področju. V njej so kvizi, križanke, kaligrafske naloge, naloge za preverjanje znanja ipd. Iz prve roke boste dobili tudi informacije za obisk omenjenih ustanov. Že v Višnji Gori bodite pozorni na osebe, ki bodo delile knjižne kazalke, na katere boste ob poti zbirali žige in v kolikor zberete vse, vas na koncu pohoda, na stojnici Zavoda Prijetno domače, čaka praktična nagrada.
V Krjavljevi koči bo ekipa domačih knjižničarjev otrokom popestrila dogajanje z Jurčičevimi pripovedmi ob kamišibaju (namizno gledališče), pripravili pa so tudi stojnico z razstavo domoznanskega gradiva.

Letos prvič na pohod vabimo bralne klube iz vse Slovenije. Vabljeni, da se vsi člani bralnih klubov sprehodijo do rojstnega kraja našega pomembnega slovenskega pisatelja ter tako morda med Jurčičevimi deli dobijo idejo za izbiro naslednje knjige.

Izredno bomo na dan pohoda odprli tudi vrata Jurčičeve rojstne hiše. Notranjost si boste lahko ogledali od 10.00 do 11.30 ter popoldne od 14.00 do 15.00.

Naj vas na letošnjem pohodu prevzamejo domači pisatelji, pesniki in knjige, katerih pot naj vas vedno ponese nazaj k osebni sreči in pravim vrednotam.

Vabljeni na Jurčičev pohod, kjer boste v spremstvu naših literarnih junakov podoživeli tudi marsikateri trenutek vašega otroštva!

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki