Izpostavljamo

Ivančna Gorica na visokem 21. mestu in na 1. mestu po življenjski moči prebivalstva

Ivančna Gorica, 31.01.2020


Časnik revije Moje finance je že četrto leto zapored objavil raziskavo o kakovosti življenja v 212 občinah v Sloveniji. Kje ljudje zaslužijo nadpovprečne plače, kje je nizka stopnja brezposelnosti, dostopna stanovanja, kje imajo dobro urejeno infrastrukturo, kje najbolj zdrave občane? Na podlagi petih glavnih kazalcih gospodarstvo, prebivalstvo, infrastruktura, zdravje in kriminaliteta ter številnih podkazalnikih so statistično izračunali, kakšno je življenje v posamezni občini.
Tretje leto zapored se najbolje živi v občini Cerklje na Gorenjskem. Tudi tokrat pa je na visoko 21. mesto med 212 slovenskimi občinami uvrščena občina Ivančna Gorica.

Naša občina pa je na samem vrhu v kategoriji Top 10 občin po življenjski moči prebivalstva. V kazalniku so upoštevali starostno sestavo občanov, njihovo izobrazbo, gostoto naseljenosti in sosedsko povezanost. Kot so v obrazložitvi zapisali je Ivančna Gorica poznana po podjetju Akrapovič, ki izdeluje izpušne sisteme za motorje, prav tako po srednjeveškem samostanu Stična, kjer še danes živijo menihi. »Gre za razmeroma mlado občino z izredno nizkim odstotkom starejših od 65 let, imajo velik odstotek višje in visoko izobraženih zaposlenih občanov, beležili pa so tudi priseljevanje v občino«, je še zapisano.
Po besedah župana Dušana Strnada je to skupni uspeh vseh občank in občanov Ivančne Gorice. »Nihče si ne lasti zaslug kot posameznik, lahko pa si vsi skupaj čestitamo, da nam je to uspelo in se hkrati zavedamo, da bo potrebno postoriti še marsikaj«, še dodaja.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki