Izpostavljamo

Mladi čebelarji tekmovali na Slovaškem, prihodnje leto v občini Ivančna Gorica

Ivančna Gorica, 10.07.2019


Mednarodno srečanje mladih čebelarjev (International meeting of young beekeepers – IMYB) je tekmovalni dogodek, ki ga od leta 2010 dalje organizira Mednarodni center za mlade čebelarje (International centre for young beekeepers - ICYB). Vsako leto poteka v drugi državi.
Na desetem IMYB, ki je od 3.-7. julija 2019 potekalo na Slovaškem v kraju Banska Bistrica, so tekmovali tudi Alen Primožič Zver, Ela Vičič in Anamarija Morato iz Slovenije, ki sicer obiskujejo čebelarski krožek na Osnovni šoli Dekani pod mentorstvom Andreje Smrdelj. Gostiteljica IMYB 2020 bo Slovenija, zato sta se srečanja na Slovaškem udeležila tudi predstavnika organizatorjev, Čebelarske zveze Slovenije in Občine Ivančna Gorica.
Na Slovaškem je tekmovalo 79 mladih čebelarjev iz 29 različnih držav oz. dežel: Anglija, Avstralija, Avstrija, Belorusija, Češka, Danska, Egipt, Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Irska, Italija, Izrael, Kanada, Libanon, Litva, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Romunija, Rusija, Severna Irska – Ulster, Slovaška, Slovenija, Škotska, Ukrajina in Wales.
Vsi tekmovalci so tekmovali v mešanih mednarodnih ekipah, pokazati pa so morali znanja in spretnosti čebelarjenja v praktičnih in teoretičnih nalogah, kot so: razvrščanje čebelarske opreme glede na opravila v čebelarstvu, sestavljanje nakladnega panja, označevanje trotov, sestavljanje in zbijanje satnikov, prepoznavanje medov in medovitih rastlin, odvzem medenih satov in ometanje čebel, odkrivanje in točenje medenih satov, prepoznavanje jajčec, ličink, pokrite zalege, cvetnega prahu in medu v satju, presajanje ličink, poznavanje zvokov oglašanja (brez-)matične čebelje družine ter pisni test znanja. Zbrane točke pri tekmovalnih nalogah dajo rezultate za vsakega posameznega tekmovalca, za mešano mednarodno ekipo ter za posamezno državo.
V okviru dogodka potekajo tudi ogledi čebelarstev ter naravnih in kulturnih znamenitosti, predstavitve vseh držav, strokovna konferenca mentorjev čebelarskih krožkov, strokovna predavanja domačih strokovnjakov, delavnice ter druženje. Še posebej je pomembna izmenjava izkušenj in dobrih praks z namenom dvigovanja kakovosti poučevanja mladih na področju čebelarstva.

Tekmovalci, ki so na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev zastopali Slovenijo so v kategoriji mešanih mednarodnih skupin zasedli prvo, drugo in šestnajsto mesto. Za dosežen rezultat se je bilo potrebno v hudi konkurenci pošteno potruditi, zato gredo iskrene čestitke tekmovalcem Alenu, Anamariji in Eli ter njihovi mentorici Andreji Smrdelj. Omeniti pa velja, da so ves čas tekmovanja odlično zastopali Slovenijo in bili pravi mali ambasadorji.
Ekipo sta spremljala še Maja Lampret iz Občine Ivančna Gorica in Marko Borko iz Čebelarske zveze Slovenije. Slovenija, ki je že od vsega začetka sodelovala na vseh tekmovanjih, je namreč lani uspešno pridobila kandidaturo za organizacijo tekmovanja leta 2020 v Sloveniji. Tako bo 11. mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev v letu 2020 potekalo v Sloveniji v Ivančni Gorici, ki bo občina gostiteljica in soorganizatorka. Priprave na organizacijo tega mednarodnega dogodka potekajo že od pridobitve kandidature septembra 2018. Na Slovaškem pa so slovenski udeleženci od slovaških organizatorjev prevzeli prehodni pokal IMYB.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki