20 let Zveze kulturnih društev občine Ivančna Gorica

Ivančna Gorica, 13.02.2019


Letošnji kulturni praznik je bil še posebej slavnosten tudi zaradi praznovanja 20-letnice Zveze kulturnih društev. Ob tej priložnosti so izdali zbornik, se ozrli na prehojeno pot z željo, da kultura še naprej združuje in bogati svoje okolje.
ZKD, ki jo vodi predsednica Maja Lampret, je ob jubileju izdala zbornik.

Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica je trenutno dvajsetletna mladenka, a njeni začetki segajo v leto 1973, ko se je iz delovanja kulturno prosvetnih društev rodila Zveza kulturno prosvetnih organizacij Grosuplje.

Večer med polharji
Terice pred etnološko zbirko
Leta 1978 se je preoblikovala v Zvezo kulturnih organizacij Grosuplje in vključevala 17 kulturnih društev iz območja današnjih občin Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica.
Na državnem nivoju je bil leta 1996 ustanovljen Sklad za ljubiteljsko kulturo in za področje občin Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica imenovana Območna izpostava Ivančna Gorica. Vodja strokovne službe ZKD Grosuplje se je prezaposlila na Območno izpostavo Ivančna Gorica, na ZKD Ivančna Gorica pa je ostala administrativno finančna delavka, vodja muzeja in oskrbnica.
Postavitev prve razstave v galeriji Kresnička

Podelitev priznanj v prenovljenem skednju
Ex-tempore 2009
Krjavelj v Gabrijelovih karikaturah
Konec leta 1998 pa je bila Ustanovna konferenca Zveze kulturnih društev Ivančna Gorica, ki je tako bila vpisana v register februarja 1999. Iz ZKD Grosuplje so se takrat izločila društva in iz novonastale občine Ivančna Gorica se je ustanovila Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica. Soglasno je bil sprejet sklep, da se Kulturna društva in skupine na območju občine Ivančna Gorica zaradi uresničevanja skupnih nalog in ciljev združujejo v Zvezo kulturnih društev občine Ivančna Gorica. Sprejet je bil tudi statut zveze in imenovani organi.
Naj spomnim na številne prireditve, ki so v tistih časih dvigovale kulturni utrip v naših krajih, nekatere ga še vedno: to so Ex tempore Muljava, Poklon rojaku, Kresnik – svečana podelitev nagrade za roman leta na Jurčičevi domačiji, Dnevi evropske kulturne dediščine, Jurčičeva pot, Letno gledališče, Tabor slovenskih pevskih zborov, številne etnografske prireditve, naj omenim še, da so bila leta 1993 podeljena prva Jurčičeva priznanja posameznikom in skupinam za izjemne uspehe in dolgoletno delo na področju ljubiteljske kulture.
Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica ima tudi zadnja leta precejšnjo povezovalno vlogo. Skrbi za skupni program prireditev in izobraževanja, posebno pozornost pa posveča sodelovanju – tako med društvi kot tudi z Občino Ivančna Gorica, Zavodom Prijetno domače, Knjižnico Ivančna Gorica, JSKD Območna izpostava Ivančna Gorica, šolami in drugimi organizacijami.
Vzpostavilo se je nekaj novih vsebin, kakršna je na primer Gledališki abonma Ivančna Gorica. Letos poteka že četrti po vrsti in vstopnice zanj so bile razprodane v rekordnih nekaj dneh. Iz leta v leto izvedejo več izobraževanj z različnih področij in vsako leto se zdi, da so vse bolj namenjena mladim ter razvoju njihove ustvarjalnosti. Naj omenimo še posebne projekte, kot so bili medgeneracijski projekt kvačkanja z naslovom Pravljična preobleka drevesa, projekt Knjigobežnic, Dneve kulture v občini Ivančna Gorica, izvedli so nekaj srečanj predstavnikov kulturnih društev, veliko sodelovali pri nadgradnji vsebin drugih prireditev, delali na promociji in še bi lahko naštevali.
Vse našteto je samo dokaz, da kultura v občini Ivančna Gorica ne samo živi, ampak živi vse bolj. In da še kako drži rek, da so kultura ljudje. Pohvala in zahvala gre vsem, ki ki skrbijo za nenehno rast in razvoj kulturnih dejavnosti. Vsem, ki skrbijo za skupen program in izobraževanja na Zvezi kulturnih društev ter tudi vsem članom, vodje in predsednikom posameznih društev, ki soustvarjajo in ljubiteljsko kulturo v občini Ivančna Gorica.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki