Izpostavljamo

Odkritje spominske plošče Mihaeli Zajc Jarc v Višnji Gori

Ivančna Gorica, 09.01.2019


Vzgojno izobraževalni zavod (VIZ) Višnja Gora je v minulem letu obeležil vrsto prireditev ob proslavljanju 70 – letnice zavoda. Leto so sklenili z decembrsko prireditvijo - novoletni pozdrav mestu, kjer je bil dogodek prepleten z glasbo, recitacijami, igro, zaključil pa se je z druženjem in bazarjem.
Ob tej priložnosti so tudi odkrili spominsko ploščo nekdanji prebivalki hiše, pesnici, pisateljici, kronistki, publicistki in vsestranski kulturni delavki Mihaeli Zajc Jarc. Po njej se tudi imenuje Zajčeva vila, ki je ena od enot VIZ-a Višnja Gora. Ravnatelj zavoda Peter Pal je na prireditvi izpostavil, da so se za to obeležje odločili iz več razlogov. Nekdanja lastnica, ki je leta 2010 v 94 letu starosti umrla, je rada sprejemala dekleta iz njihovega zavoda, se z njimi pogovarjala in jih spoštljivo obravnavala. S svojimi pričevanji je veliko pripomogla k zapisom o zgodovini zavoda.
Prireditvi sta prisostvovala tudi hčerka in vnuk Mihaele Zajc Jarc Metka ter Miha Krejan. Prav tako so se je udeležili še župan Dušan Strnad, novi predsednik KS Višnja Gora Janko Zadel, član uprave podjetja Livar Jože Strmole in številni domačini. Prav podjetje Livar je za ta namen brezplačno vlilo spominsko ploščo. Izpostaviti velja, da se zadnja leta uprava Livarja še posebej trudi, da podpira lokalne projekte in se na ta način kot odgovorno podjetje vključuje v okolje.
Večer je bil sicer mrzel, a ob glasbi in igri dijakov VIZ je bilo vsem prijetno toplo. Še bolj so se ogreli, ko so odprli vrata t.i. Zajčeve vile in zbrane povabili na ogled prostorov, vročo čokolado in bazar. Takrat je bilo mogoče ugotoviti, kako ustvarjalni so dijaki, ki so svoj začasni dom našli v VIZ Višnja Gora.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki