Izpostavljamo

Stiške jaslice tudi letos nekaj posebnega

Ivančna Gorica, 04.01.2019


Božično-novoletni čas poživijo tudi jaslice, prav posebne pa si je mogoče ogledati tudi v nekaterih župnijskih cerkvah po občini. Kot prve predstavljamo jaslice iz Stiške bazilike, ki so tudi letos nekaj posebnega.
Jaslice v Stični so nastajale pod vodstvom Marjana Zadravca. Skupaj s skupino jasličarjev so skušali v letošnjih jaslicah poleg Jezusovega rojstva, ki je središče vsega dogajanja, prikazati še gospodarstvo stiškega samostana v dveh slikah. Prikazan je pogled iz Ivančne Gorice proti samostanu.

Takoj ko pridemo do jaslic, nas pozdravi prizor izpod Trške Gore: gostilna in zidanice, raztresene po vsem pobočju Trške Gore. Na vrhu prizora pa fotografija Trške Gore dopolnjuje pogled. Na Trški Gori je samostan nekdaj imel vinograde. Dobil jih je od oglejskega patriarha. Ker je bila na Trški Gori samostanska pristava in so menihi občasno tam živeli, je leta 1623 opat Jakob Reimprecht dal zgraditi lepo cerkev Marijinega rojstva. Nad glavnim vhodom je dal narediti še svoj grb. Cerkev je kmalu postala romarska. Glavni romarski shod je bil za malo mašo 8. septembra.
Drugi prizor je iz življenja samostana pred drugo svetovno vojno. Desno od glavnega prizora z rojstvom je prikazano ribogojstvo, ki ga je samostan začel v zelo intenzivni meri leta 1939, ko je z Dravsko banovino podpisal dolgoročno pogodbo o gojenju rib za Ribogojni zavod Dravske banovine. Samostan se je obvezal, da bo letno prejel v valjenje najmanj 200.000 iker krapov in postrvi. V pogodbi so še zapisali, da bo samostan v vzgojo prevzel najmanj 400.000 mladic omenjenih vrst rib.

Prav zato je samostan dal zgraditi na Marofu 13 modernih ribnikov, ki so se raztezali na površini treh hektarov. Zgradili so še vse pripadajoče naprave, ki bi omogočale strokovno ribogojstvo za Ribogojni zavod Dravske banovine. Ta velikopotezni načrt ni nikoli v celoti zaživel. Že leta 1941 je zaradi vojnih razmer Dravska banovina od sodelovanja odstopila.

V jaslicah so prikazani ribniki, stiški potok, čuvajnica ob ribnikih in kapelica na polju.

Božična skrivnost je prikazana v petih prizorih: Jožef in Marija iščeta prenočišče, hlev z ženo, ki molze kravo, Jožef in Marija v hlevu, kjer pripravljata za Jezusovo rojstvo, prizor rojstva in zadnji prizor, ko pridejo sveti Trije kralji počastit Dete Jezusa v jaslicah.
 
Vsa pokrajina ob jaslicah daje pečat gospodarskega dogajanja v okviru stiškega samostana: Menihi orjejo njive, možje odvažajo ribe, kupci za ribe v srbskih narodnih nošah in prometna cesta iz Ivančne Gorice do samostana. Posebnost letošnjih jaslic sta tudi dva pastirja. V enem od pastirjev je prikazan papež Frančišek, v drugem pa ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Oba sta oblečena v pastirsko obleko in se bližata osrednjemu prizorišču.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki