Izpostavljamo

Tradicionalne žive jaslice v Velikih Češnjicah

Ivančna Gorica, 03.01.2019


Krajani podružnične cerkve svete Ane v Velikih Češnjicah, v župniji Šentvid pri Stični, so v soboto 29. decembra že deveto leto zapored pripravili uprizoritev živih jaslic. Številni obiskovalci so tudi tokrat lahko prisluhnili zgodbi o Kristusovem rojstvu, ki so jo uprizorili domačini različnih starosti.
Tudi letos so krajani Velikih in Malih Češnjice ter Velikega in Malega Kala, ki spadajo pod podružnično cerkev svete Ane v Velikih Češnjicah, pripravili tradicionalno uprizoritev živih jaslic. Obiskovalci so božično vzdušje lahko začutili že na poti proti prizorišču, kjer so jih tudi letos pozdravljale svetlobne figure iz lučk, ki so ponazarjale prizore iz jaslic. Na osrednjem prizorišču, na hribu pod cerkvijo svete Ane je približno trideset domačinov uprizorilo doživetje božične zgodbe. Letos so po besedilu avtorice Dragice Šteh igralci zgodbo pripovedovali z igranimi dialogi družine, v kateri so vnuki o božiču spraševali stara starša. Za pristno podoživljanje Kristusovega rojstva je z božičnimi melodijami poskrbel Moški pevski zbor Prijatelji, tudi tokrat pa so uprizoritev poživile številne domače živali. Letos se je sicer prvič zgodilo, da v vlogi Jezuščka ni nastopal dojenček ene izmed domačih družin.
Žive jaslice si je ogledal tudi podžupan Tomaž Smole, ki je obiskovalce in prizadevne domačine nagovoril s prazničnimi mislimi in vsem zaželel pristnega in iskrenega medsebojenga druženja. Domačini so tudi tokrat poskrbeli, da so se obiskovalci pri njih še zadržali tudi po predstavi in se ogreli ob toplih napitkih. Prireditev, ki je praznično obarvana spodbuja tudi dobrodelnost, saj se prostovoljni prispevki, ki se vsako leto zberejo, običajno namenijo obnavljanju podržnične cerkvice svete Ane.
Foto: Matej Šteh

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki