Izpostavljamo

Tradicionalni blagoslovi konj v Šentvidu in Gabrovki pri Zagradcu

Ivančna Gorica, 28.12.2018


Na praznični dan ob dnevu samostojnosti in enotnosti, so po različnih koncih Slovenije, potekali tradicionalni blagoslovi konj. Na god svetega Štefana, ki ga častimo kot zavetnika konj, konjarjev in kočijažev, zidarjev, krojačev, kamnosekov, tkalcev, tesarjev, sodarjev in kletarjev, so blagoslovi konj potekali tudi v naši občini.
Tradicionalni 19. blagoslov konj je v Šentvidu pri Stični priredilo Konjerejsko društvo Radohova vas. Blagoslov številnih postavnih in iskrivih konj je že tradicionalno opravil šentviški župnik Izidor Grošelj. Zbrane je pozdravil predsednik Konjerejskega društva Radohova vas Davorin Tomažin, ki je številnim obiskovalcem zaželel lepe praznike in vse dobro v prihajajočem letu. Konjerejsko društvo je v soorganizaciji z Krajevno organizacijo Rdečega križa Šentvid pri Stični, pripravilo stojnico namenjeno šolskemu skladu Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični.

Fotogalerija >>Blagoslov konj v Gabrovki pri Zagradcu

Mašo za domovino in blagoslov konj so organizirali tudi v zagraški podružnični cerkvici svetega Primoža in Felicijana na Gabrovki pri Zagradcu. Mašo je daroval zagraški župnik Sašo Kovač. Za to mašo oziroma bogoslužje je značilno, da se mašnik med pridigo spomni na državni praznik in zavetnika konj.
Po maši se je na planjavi zbralo nekaj konj in konjenikov ter množica faranov, ki so prisostvovali pri blagoslovu. Po blagoslovu soli, kruha in vode ter konj je sledilo srečanje ob napitkih kuhanega vina, čaja, prigrizkov in sladic, za katere so poskrbele domače gospodinje iz Gabrovke in Kitnega vrha.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki