Izpostavljamo

Neposredni prenos polnočnice iz cerkve svetega Vida v Šentvidu pri Stični

Ivančna Gorica, 26.12.2018


Božična polnočnica je eden izmed najlepših verskih običajev, ki v naše cerkve privabi številne vernike in druge obiskovalce. Gotovo tudi zaradi lepih božičnih pesmi, jaslic in spominov, ki nas vežejo na preživljanje svetega večera v krogu družine.
Letošnjo polnočnico je televizija Slovenija neposredno prenašala iz Šentvida pri Stični. Maševal je župnik, Izidor Grošelj, ki je v pridigi opisal zgodovinski pogled na Jezusovo rojstvo, predvsem pa pomen Božiča za današnji čas in svet. Še posebej je poudaril, da mora našo vero zaznamovati veselje, tako kot so veseli in hvaležni tisti, ki imajo veliko manj kot mi. Somaševala sta oba domača duhovna pomočnika, Janez Zaletelj in Miran Klevišar.

Pri maši je pel združeni župnijski pevski zbor, ob spremljavi priložnostnega orkestra. Dirigiral je Robert Markovič, na orgle je igral Žiga Jernejčič. Mogočna glasba in božični napevi so napolnili šentviško cerkev, obenem pa so praznično vzdušje preko radijskih in televizijskih valov ponesli povsod po Sloveniji. Sodelovali so tudi Šentviški pritrkovalci in dekliški pevski zbor pod vodstvom Simone Zvonar, ki je prepeval pred sveto mašo.

Sporočilo, ki ga je tisočletna šentviška župnija želela posredovati vsem ljudem dobre volje se glasi: Bog se je rodil kakor človek in prinesel srečo, ki je ne boste našli v natrpanih, bleščečih in hrupnih trgovskih centrih. Prinesel je bogastvo, dragocenejše od vseh zakladov sveta in bolj daljnovidno od vseh kriptovalut. Podarja nam resnično svobodo možnosti odločanja za vrednote, ki so usmerjene k sočloveku, k njegovemu blagostanju, miru in zadovoljstvu. In prinesel je čas. Brezmejno razsežnost časa, ki se plemeniti ob najbolj preprostih rečeh. Biti skupaj v svetišču družine – tudi tistih družinskih članov, ki so že prestopili prag večnosti. Bog to zmore in želi. Zato se je rodil. Tudi zate in zame, da bi v srcu nosila plamen Njegove dobrote in ljubezni in z njim spreminjala svet.

Posnetek polnočnice iz Šentvida pri Stični si lahko ogledate na naslednji povezavi: 


Video: Polnočnica iz Šentvida pri StičniTo spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki