Izpostavljamo

Iz 23. seje Gasilske zveze Ivančna Gorica

Ivančna Gorica, 27.04.2018


V torek, 24. aprila 2018, je v gasilskem domu Stična potekal že 23. redni občni zbor Gasilske zveze Ivančna Gorica. Predstavniki naših gasilskih društev in gostje so se seznanili z delom v preteklem letu, sprejeli program ter finančni načrt za letošnje leto.
Pozdravne besede je vsem predstavnikom 17 gasilskih društev iz občine Ivančna Gorica in številnim gostom namenil Jure Strmole, ki funkcijo predsednika Gasilske zveze Ivančna Gorica opravlja od lanskega marca. Kot je povedal so bili v preteklosti pri vodenju ivanške gasilske zveze postavljeni visoki strokovni kriteriji, katerim je potrebno slediti in jih nadgrajevati. Iz poročila za preteklo leto je razvidno, da je na gasilsko zvezo ponosen, saj je zveza v marsičem odlična, dobra, napredna in strokovna. »Lepe rezultate dosegamo pri strokovni vzgoji mladine, imamo odličen sistem usposabljanja, katerih rezultat je dobro in strokovno usposobljen kader. Rezultati se kažejo tudi na nivoju GZS bodisi pri testiranjih za najvišje čine, kjer dosegajo odlične rezultate, kot tudi pri drugih področjih temeljnega in dopolnilnega usposabljanja. Vse to je priznanje za vsa pretekla usposabljanja, ki smo ji opravili v naši GZ. Lahko trdim, da se v naši GZ zaključni izpiti ne delijo na lepe oči. V letu 2017 smo pridobili dva višja gasilska častnika in tri gasilske častnike. Izredno smo bili aktivni na dopolnilnih usposabljanjih, saj se je kar 109 gasilcev udeležilo 19 različnih usposabljanj, ki jih omogoča sistem dopolnilnega izobraževanja na GZS«, je še dodal Strmole.
Iz poročila poveljnika gasilske zveze Slavka Zaletelja je razvidno, da se je v minulem letu v občini zgodilo 80 izrednih dogodkov, na katerih je bilo potrebno posredovanje gasilskih enot. Število dogodkov bistveno ne odstopa od povprečja zadnjih petih let. Še vedno več kot polovica intervencij predstavljajo požari, sledijo pa prometne nesreče ter tehnična in druga pomoč. Na omenjenih dogodkih v občini Ivančna Gorica so gasilske enote v letu 2017 opravile 190 intervencij. Skupno je na vseh intervencijah sodelovalo 1961 gasilcev. Na tekmovanju v gasilsko športnih disciplinah je sodelovalo 197 ekip v katerih je tekmovalo 1074 gasilcev. Poveljnik je tudi povedal, da se v cilju hitrejšega posredovanja na intervenciji uvaja dodatno dopolnilo alarmiranje operativnih članov preko SMS sporočil.

V nadaljevanju je bilo predstavljeno še finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora za leto 2017. Na seji so sprejeli še nekatere spremembe in dopolnitve statuta GZ Ivančna Gorica ter potrdili program dela in finančni načrt za tekoče leto. Gasilska zveza si je za letošnje leto zadala cilj, da pripravi dolgoročni načrt razvoja GZ Ivančna Gorica in njenih članic PGD za obdobje prihodnjih 15 do 20 let, kateri bo temeljil na podlagi že v Sloveniji uveljavljenih normativov. Tudi letos je gasilska zveza pripravila obsežen bilten, kjer so zbrana vsa poročila in ostale koristne informacije gasilskih društev.
Zbrane so nagovorili številni gostje, med njimi tudi župan Dušan Strnad, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Franci Petek, predsednik regije Ljubljana II. Uroš Gačnik, poveljnik občinskega Štaba civilne zaščite Jože Kozinc in predstavniki sosednjih gasilskih zvez, ki so še posebej poudarili kako pomembno je za razvoj gasilstva dobro sodelovanje lokalne skupnosti in zveze. Župan se je še posebej zahvalil tistim nekdanjim predsednikom in poveljnikom gasilskih društev, ki so svoje dolgoletno vodenje društev predali mlajšim generacijam. Tudi zaradi njih je stanje gasilstva v občini Ivančna Gorica na tako visoki in zavidljivi ravni.
Podeljena so bila tudi priznanja Ignacija Merharja Regije Ljubljana II. Priznanje iz rok Uroša Gačnika so prejeli, častni predsednik GZ Ivančna Gorica Lojze Ljubič, častni poveljnik GZ Ivančna Gorica Lovro Markovič st., Janez Kastelic st. in tekmovalna enota pokalnih prvakinj v spajanju sesalnega voda PGD Ivančna Gorica. Na samem zaključku sta predsednik GZ in poveljnik GZ podelila čine in priznanja 16 novim tečajnikom, ki so pridobili čin nižji gasilki častnik.

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki