Na Polževem Sloveniji voščili za 25 let

Ivančna Gorica, 25.06.2016


Danes je na Polževem potekala letošnja osrednja občinska svečanost ob dnevu, katere so se poleg več sto občank in občanov udeležili številni gostje. Maši za domovino, ki jo je vodil arhidiakon msgr. Franci Petrič je sledila svečanost s kulturnim programom, na kateri je navzoče nagovoril slavnostni govornik, prvi obrambni minister v samostojni Republiki Sloveniji, gospod Janez Janša.
Slovesnost, ki jo je pripravila Občina Ivančna Gorica v sodelovanju z Občinsko turistično zvezo Ivančna Gorica, Zvezo kulturnih društev Ivančna Gorica in Zavodom Prijetno domače se je začela z mašo za domovino, ki jo je v cerkvi svetega Duha na vrhu Polževega daroval msgr. Franci Petrič. Slednji je v mašni pridigi navzoče pozval k molitvi za domovino in k odločitvi za drugačno, bolj pošteno Slovenijo, ki bo domovina vseh dobromislečih državljanov.

Po maši se je svečanost nadaljevala na prostem, kjer je zbrane nagovoril župan Dušan Strnad. Ob tej priložnosti se je spomnil pobudnika tradicionalnega praznovanja dneva državnosti na Polževem, dolgoletnega predsednika občinske turistične zveze Ivančna Gorica Avgusta Likovnika, kateremu smo se v občini Ivančna Gorica poklonili ob 10-letnici njegove smrti ob nedavnim občinskem prazniku. Ob dnevu državnosti je čestital občankam in občanom in jih spodil h pogumnemu in ponosnemu praznovanju ter jih pozval, da tudi sami prispevajo svoj delež k še lepši Sloveniji.

Slavnostni nagovor ob pazniku države Slovenije je imel Janez Janša, ki je v teh dneh prisostvoval slovesnostim v počastitev 25-letnice slovenske samostojnosti na različnih koncih Slovenije. Kot je dejal, na teh slovesnostih srečuje Slovenijo takšno kot je bila pred 25 leti in ne takšno kot jo danes prikazujejo dnevni mediji. To je Slovenija ki je samozavestna, ki se zaveda tega, da smo gospodar na svoji zemlji in jo preveva veselje do življenja. V nagovoru se je spomnil prelomnih trenutkov pred 25 leti. Ravno ob enakem času, kot je danes nagovoril zbrane na Polževem, so se tistega dne pred 25 leti sprejemale v Ljubljani pomembne odločite, ki so pripeljale do razglasitve samostojne in neodvisne Republike Slovenije in prehoda v novo državno ureditev. Kljub prazničnemu razpoloženju pa se je, kot je dejal Janša, težko izogniti realnemu stanju in težavam s katerimi se sooča naša država danes. Opozoril je tudi na dogodke, ki kažejo na spremembe v današnji Evropi katere polnopravni člen smo. »Ključna točka navdiha za izzive, ki so pred nami mora biti vrednostno središče, ki smo ga Slovenci izoblikovali pred 25 leti. Zanj se uporabljajo različna imena. Jaz temu pravim »slovenska pomlad«. Zame je še vedno živa in bo živa toliko časa dokler bo živa samostojnost slovenske države«, je že dodal Janša.
V kulturnem programu so se Sloveniji poklonili člani Mešanega in Moškega pevskega zbora Zagradec, Tamburaška skupina Zagradec, recitatorki Kulturnega društva Janez Cigler Višnja Gora in solistka, domačinka Manca Pirc. Svečanosti je sledilo druženje pri hotelu na Polževem, kjer so bili udeleženci praznovanja tradicionalno pogoščeni z golažem.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki