Izpostavljamo

Občino je doletel množični pomor čebel

Ivančna Gorica, 29.04.2014


Občino Ivančna Gorica je v času velikonočnih praznikov doletela nesreča, ki jo nismo pogosto vajeni, s svojimi posledicami pa lahko močno vpliva na okolje v katerem živimo. Kar pri štirih čebelarjih v občini se je dogodil pomor čebel, za katerega se sumi, da je posledica neodgovorne uporabe pesticidov v kmetijstvu.
Že v tednu pred Veliko nočjo so pomor zasledili trije čebelarji Čebelarskega društva Krka-Zagradec, Bregar Andrej, Kovačič Stane in Pajk Anton, ki imajo svoje čebelnjake na območju med Gorenjo vasjo in Muljavo. Še hujši pomor zaradi obsega čebelnjakov pa se je pripetil Avgustu Blatniku iz Šentvida pri Stični, sicer članu iz Čebelarskega društva Stična, ki razpolaga z dvema čebelnjakoma v vasi Velike Pece. Pri Blatnikovih se je tragično odmiranje njihovih čebel začelo na Velikonočni ponedeljek 21. aprila.
V vseh navedenih primerih so bile obveščene ustrezne inšpekcijske in veterinarske službe in ker je bil podan sum o kaznivem dejanju tudi policija. Glede na videno je še pred analizo vzorcev velika verjetnost, da je pomor posledica neodgovornega ravnanja posameznika ali posameznikov, ki niso upoštevali pravila o uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Uporaba fitofarmacevtskih sredstev bi morala biti preventivna, v minimalnih količinah izvajati se mora v večernem času ali zgodaj zjutraj, ko čebel ni v naravi. Vsa škropljenja, ki bi lahko škodila čebelam, se izvajajo pred ali po cvetenju. Čebele so najbolj ogrožene, če so že na cvetovih. Čebela, ki je našla medičino na škropljenem cvetu, prileti v panj in s svojim obnašanjem sporoči drugim, kje je našla med. Čebele sledijo sporočilu in se napotijo na določen kraj, kjer pa se okužijo in nastopi katastrofa.
V petek si je prizadeti čebelnjak pri Blatnikovih ogledal tudi župan Dušan Strnad. Kot je povedal Drago Blatnik, je materialna škoda ogromna, tako za njihovo družino kot za naravo. K sreči med čebelarji vlada solidarnost in so prizadetemu čebelarju že darovali nove čebelje družine. Kot je povedal župan Strnad bo tudi Občina Ivančna Gorica skušala pomagati prizadetim čebelarjem, še toliko bolj, saj smo ravno v lanskem letu postali čebelam prijazna občina.


To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki