Žalna slovesnost v spomin na častnega občana Huberta Patzelta

Ivančna Gorica, 10.01.2014


Včeraj je v samostanu Stična potekala žalna slovesnost za pokojnim častnim občanom Hubertom Patzeltom. V samostanski baziliki je bila najprej maša zadušnica, nato pa je v dvorani župnijskega doma potekala še žalna seja.
Mašo zadušnico je ob somaševanju opata Janeza Novaka in drugih duhovnikov vodil apostolski administrator ljubljanske nadškofije, škof Andrej Glavan. Pri maši so sodelovali združeni zbori župnij Stična, Šentvid pri Stični in Višnja Gora.

Z žalno sejo so se Cistercijanska opatija Stična, Občina Ivančna Gorica ter občanke in občani Občine Ivančna Gorica poklonili spominu na velikega dobrotnika stiške opatije in pobudnika pobratenja med občinama Ivančna Gorica in Hirschaid. Oris življenja in delovanja pokojnega Huberta Patzelta so predstavili nekdanji stiški opat p. Anton Nadrah, dolgoletni župan občine Ivančna Gorica Jernej Lampret in predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Alojz Ljubič. Ob koncu žalne seje so se župan Dušan Strnad, navzoči gostje, občinski svetniki, predstavniki občinske uprave, občinskih javnih zavodov, častni občani, predstavniki društev in drugih organizacij, ki sodelujejo s pobrateno občino in drugi gostje vpisali v žalno knjigo.

V slovo pokojnemu častnemu občanu je zazvenela tudi pesem Okteta fantov KD Stična.
Pogrebna svečanost pokojnega Huberta Patzelta bo v soboto 11. januarja v Hirschaidu, udeležila pa se jo bo tudi delegacija iz občine Ivančna Gorica.

Hubert Patzelt se je rodil 15. novembra 1926 v pokrajini Šleziji, v predelu Sudetskega gorovja na območju današnje Češke. Izgnanstvo, druga svetovna vojna in naključna rešitev pred smrtjo ob koncu vojne so ga že v mladosti izoblikovale v pokončno osebnost z globokimi moralno etičnimi vrednotami. Po šolanju na učiteljišču je stopil na uspešno poklicno pot profesorja matematike in fizike in bil dolga leta ravnatelj na Realschule v Ebrachu. Prav Ebrach, z bogato zgodovino nekdanjega cistercijanskega samostana, ga je v poletju 1973 skupaj s soprogo Ingeborg prvič pripeljal v Stično. Obisk stiške opatije, je nanju naredil tako močan vtis, da sta po vrnitvi v domači kraj začela z organiziranjem pomoči stiški samostanski skupnosti. Od tedaj naprej so se med Stično in njuno domačo občino Hirschaid začele plesti trajne vezi, ki so leta 1999 pripeljale tudi do uradnega pobratenja med občinama Ivančna Gorica in Hirschaid.

Zakonca Patzelt sta že leta 1985 postala stiška samostanska familiara oz. častna člana samostanske družine. Slovenska škofovska konferenca je leta 1988 odlikovala Huberta Patzelta z odličjem svetega Cirila in Metoda, leta 1998 pa je postal častni občan Občine Ivančna Gorica. Leta 2009 sta zakonca Patzelt prejela tudi nemško državno odlikovanje, križec za zasluge s trakom.

Fotogalerija >>To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se s piškotki